Statens Serum Institut (SSI) har siden midten af juli registreret syv patienter med den samme type af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes. De syge er i alderen 33-89 år, er fordelt over hele landet, og seks kvinder og én mand. Alle patienterne har været indlagt, og én er død indenfor 30 dage fra påvisning af listeriabakterien.
- Ved sammenligning af bakterier fra patienter og miljøprøver fra producenten har vi fundet, at bakterierne er helt ens. Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra, siger Luise Müller, der er epidemiolog på SSI.
I udlandet er der registreret to sygdomstilfælde med samme type Listeria monocytogenes. Der er kendskab til, at den ene ligeledes har spist danske fiskefrikadeller fra samme producent, men solgt i en lokal supermarkedskæde.
Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage
Producenten Jeka Fish har tilbagekaldt flere partier af fiskefrikadeller og har derudover igangsat tiltag for at undgå listeria i produktionen.
- Jeka Fish har tilbagekaldt fiskefrikadeller, som nu er taget af hylderne. Men har man produktet derhjemme, er det vigtigt at smide det ud, siger Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
DTU Fødevareinstituttet, SSI og Fødevarestyrelsen har analyseret og sammenlignet de listeria-bakterier, der blev fundet i patienterne og i miljøprøver fra virksomheden, ved brug af DNA-typning. Typen er den samme som blev fundet i fiskefrikadeller fra samme virksomhed i 2022.
Hvad skal du gøre, hvis du har spist fiskefrikadeller fra de tilbagekaldte partier?
Selvom man har spist de fiskefrikadeller, der nu er kaldt tilbage, er der meget lille risiko for, at man bliver syg. Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af anden alvorlig sygdom eller er gravid.
Man bør kontakte læge, hvis man har høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand; nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.
Fakta om listeria
Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kød- og fiskepålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå at indtage upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste
Læs mere om udbruddet på Statens Serum Instituts hjemmeside
Om listeria - hvis du er syg
Om listeria - hvis du er gravid
Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens presse: presse@fvst.dk, telefon 2284 4834
Statens Serum Instituts presse: presse@ssi.dk, telefon 2260 1123
DTU Fødevareinstituttet: kommunikation@food.dtu.dk, telefon 2284 4861.