Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader

15-10-2024

Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.

Ginseng Kianpi Pil indeholder rod af planten Polygomum multiflorum Thunb, som DTU Fødevareinstituttet har vurderet sundhedsskadelig. Flere forbrugere har fået alvorlige leverpåvirkninger efter at have spist kosttilskud med indhold af planteingrediensen.

Efterforskere fra Fødevarestyrelsens rejsehold har nu stoppet salget af Ginseng Kianpi Pil, som har været markedsført på Den Blå Avis. Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugere, der har købt eller modtaget Ginseng Kianpi Pil til at kassere det.

Ginseng Kianpi Pil indeholder ifølge Fødevarestyrelsens oplysninger to udeklarede lægemiddelstoffer, dexamethason og cyproheptadien. Dexamethason kan nedsætte en persons evne til at bekæmpe infektioner, forårsage højt blodsukker, give muskelproblemer og psykiatriske problemer. Ved længere tids forbrug eller ved indtagelse i høje doser kan Dexamethason nedsætte binyrens funktion. Cyproheptadin er et antihistamin, som kan virke sløvende. Begge lægemidler kan forårsage alvorlige bivirkninger, hvis de kombineres med andre lægemidler.

Fødevarestyrelsen råder forbrugere til at være særligt opmærksomme på køb af kosttilskud, som ikke bliver solgt i almene butikker. I Fødevarestyrelsens Kosttilskudsregister kan forbrugere tjekke, om et kosttilskud er registreret til markedsføring i Danmark og dermed omfattet af Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol.

Find Fødevarestyrelsens Kosttilskudsregister her

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.