Kostråd

Ny anbefaling til vegetarer: Husk dagligt tilskud med B12-vitamin

06-02-2025

Fødevarestyrelsen anbefaler nu et dagligt kosttilskud med B12-vitamin til vegetarer for at sikre kroppens bloddannelse og nervefunktion. Anbefalingen bygger på en ny vurdering fra DTU, der har undersøgt hvor meget B12-vitamin man kan forvente at få, hvis man spiser efter Fødevarestyrelsens kostråd til vegetarer.

B12-vitamin er afgørende for kroppens bloddannelse og nervefunktion – og findes naturligt i bl.a. mælk, yoghurt, ost og æg.

Hvis du ikke spiser kød og fisk, kan det være svært at få dækket kroppens behov for vitaminet B12, viser en ny vurdering fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Mangel på B12-vitamin kan medføre blodmangel eller problemer med nervesystemet.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu et dagligt tilskud til vegetarer, ligesom det tidligere har været en anbefaling til veganere, der vil følge kostrådene. Den nye anbefaling om B12 til vegetarer sker i forbindelse med en række mindre justeringer af Fødevarestyrelsens kostråd til danskere, der har valgt en plantebaseret kost.

Anbefalingen bygger på nye beregninger fra DTU, der har undersøgt hvor meget B12-vitamin man kan forvente at få, hvis man spiser efter Fødevarestyrelsens kostråd til vegetarer.

- Hvis du ikke spiser kød og fisk, skal du have meget store mængder af æg eller mejeriprodukter, for at få dækket dit behov for B12-vitamin gennem din kost. Derfor anbefaler vi nu et dagligt tilskud til vegetarer, der ønsker at følge kostrådene, forklarer enhedschef hos Fødevarestyrelsen Kirstine Hartvig Mahler.

DTU’s beregninger er bestilt af Fødevarestyrelsen, efter nye referenceværdier for alle næringsstoffer udkom med De Nordiske Næringsstofanbefalinger i 2023. I denne publikation var særligt behovet for B12-vitamin øget væsentligt.

Nyt råd om surdej og langtidshævning

Udover anbefalingen om B12-vitamin, har Fødevarestyrelsen en nyt råd til vegetarer og veganere, der spiser efter kostrådene: Vælg surdejs- eller langtidshævet brød og sæt kornene i blød, når du bager.

- Det skyldes at langtidshævning, surdejshævning og iblødsætning af korn kan være med til at fremme optagelsen af jern, zink og calcium, som ellers kan være svært at få nok af i en plantebaseret kost, forklarer enhedschef Kirstine Hartvig Mahler og tilføjer:

- Derfor er det godt at vælge brød som f.eks. er langtidshævet natten over eller surdejshævet, når du køber eller bager brød, ligesom det er godt at bruge korn, der har ligget i blød, når du selv bager brød.

Fødevarestyrelsens kostråd til vegetarer og veganere, der første gang blev lanceret i 2021, ligner i store træk De officielle Kostråd, der er lavet til flertallet af befolkningen. Når man spiser vegetarisk og udelader kød og fisk, kan man med fordel skrue op for bælgfrugter, æg, frø, proteinrige mælkeprodukter og ost, for at dække kroppens behov for bl.a. protein.

Foruden de nye råd om B12-vitamin og surdej, anbefales vegetarer og veganere i øvrigt at vælge olier og fødevarer, der er rige på omega-3 fedtsyrer.

Læs mere 

Se kostrådene til vegetarer og veganere

Vegetarisk og vegansk kost til børn under 2 år

De officielle Kostråd

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Pressekontakt

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.

Hvad er vegetarisk kost?

Vegetarisk kost består af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. En vegetarisk kost indeholder ikke nogen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.

Hvad er vegansk kost?

En vegansk kost består af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.). En vegansk kost indeholder ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning, desuden heller ikke mælk, æg, ost, honning og lignende.