ÅRETS STØRSTE KONTROLKAMPAGNE

Rust, revner og ridser i professionelle køkkener sættes under lup

01-05-2025

Hvis hylderne er rustne, bordpladen er revnet eller skærebrættet er ridset, kan der hurtigt ophobes bakterier i køkkenet, så middagsgæsterne bliver syge. I årets største kontrol- og vejledningskampagne har Fødevarestyrelsen fokus på vedligeholdelse af køkkener og køkkenudstyr fra den lokale pølsevogn til store kantinekøkkener.

"En vigtig del af kampagnen er at vejlede om, hvordan et professionelt køkken kan indrettes optimalt, så det et let at bruge og rengøre," siger fødevarechef Lasse Guldbrandsen.

Rust i emhætten eller slidte fuger mellem klinkerne er gode gemmesteder for bakterier i køkkenet, og kan gøre restaurant- og kantinegæsterne syge. Derfor er vedligeholdelse af køkkener og køkkenudstyr hos bl.a. restauranter i fokus i årets største kontrol- og vejledningskampagne fra Fødevarestyrelsen.

- Et industrikøkken skal selvfølgelig ikke ligne en operationsstue; det afgørende er, at gæsterne ikke bliver syge af den mad, de spiser. Det er der en risiko for, hvis ikke køkkenet og køkkenudstyret er blevet vedligeholdt. Hvis der f.eks. drysser afskallet maling ned fra loftet eller hvis revner i skærebrættet gør det svært at rengøre, siger fødevarechef Lasse Guldbrandsen.

Udover vedligeholdelse har kampagnen fokus på valg af materialer, som er lette at rengøre. F.eks. er en rå betonvæg i køkkenet sværere at rengøre end en væg med klinker og fuger.

- En vigtig del af kampagnen er at vejlede om, hvordan et professionelt køkken kan indrettes optimalt, så det et let at bruge og rengøre. Men hvis vi ser alvorlige brud på fødevarereglerne, så giver vi også en sanktion, forklarer Lasse Guldbrandsen.

Kampagnen omfatter blandt andet kantinekøkkener, restauranter, supermarkeder og importører af frugt, grønt og kød.

Tjekliste til professionelle køkkener

Tjek lokalerne: Hvordan ser gulve, vægge, lofter, vinduer og døre ud? Er der f.eks. flækkede fliser eller løse gulvrister, der trænger til reparation?

Vurdér overfladerne: Er der overflader, der trænger til udskiftning? F.eks. bordplader, som er ekstra ridsede, eller hylder, der har fået rust.

Gennemgå udstyret: Er der redskaber, som skal skiftes ud pga. slid? F.eks. skeer, skåle, skærebrætter og røremaskiner.

Tip: Gennemgå lokaler, inventar og udstyr og udarbejd en årlig vedligeholdelsesplan, så I sikrer løbende vedligeholdelse.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834 eller sende en mail til presse@fvst.dk.