Heste

Nu kan du få hestepas på mobilen

10-04-2024

Fødevarestyrelsen har gjort det lettere at vise hestepas.

Du behøver ikke længere have din hests fysiske pas med, hvis du flytter din hest indenfor landets grænser. Fremover er det tilstrækkeligt at have oplysningerne på Fødevarestyrelsens app, ’CHR’, på samme måde som mange kender det fra sundheds- og kørekortet. Dog er der ikke tale om, at du får en elektronisk version af det fysiske pas, men blot at de centrale stamoplysninger nu ligger samlet på appen, så du kan vise dem frem i forbindelse med myndighedernes kontrol. CHR-appen kan du hente i App Store og Google Play. Har du ikke CHR-appen, kan du hente hestens stamoplysninger på Fødevarestyrelsens hjemmeside: chr.fvst.dk

Vær opmærksom på, at arrangører af konkurrencer og lignende kan stille krav om fremvisning af det fysiske pas og dermed dokumentation for vaccination af deltagende heste.

100.000 heste savnes

Siden 2021 har det været muligt at registrere adresserne på gårde, ridebaner, rideskoler og stutterier i CHR-appen. I 2023 blev det obligatorisk også at registrere heste enkeltvis i CHR. Men selvom der i dag er registreret mere end 20.000 hestehold og mere end 100.000 heste i CHR, vurderer Fødevarestyrelsen, at omkring 100.000 heste stadig ikke er blevet registreret. ’Det er helt afgørende, at vi får alle heste registeret i CHR. For uden overblikket over hvilke heste, der står hvor, og registrering af hvor de kommer fra, får Fødevarestyrelsen svært ved at rykke ud til kampen mod de alvorlige hestesygdomme, hvis de pludselig får tag i Danmark’, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle. Hun glæder sig over, at så mange allerede har taget reglerne til sig og har registreret deres heste i CHR. ’Nu skal vi have resten med, så vi bedst muligt beskytter alle heste i Danmark’, siger Charlotte Vilstrup Castle. 

Udelukkelse af heste fra konsum

I  januar kom en app til dyrlæger til brug ved udelukkelse af heste fra konsum. Dyrlægerne har nu pligt til at anvende appen, når de udelukker heste fra konsum. Du skal derfor ikke længere selv indsende hestepasset til SEGES Heste, hvis dyrlægen behandler hesten med noget medicin, der udelukker hesten fra konsum. Dyrlægen klarer det hele i forbindelse med behandlingen – både registreringen i hestepasset og registreringen i CHR.  

Mulighed for feed-back i CHR-appen

Fødevarestyrelsen forsøger løbende at gøre implementeringen af de nye EU-regler på hesteområdet så smidig som muligt for hesteejerne. Fødevarestyrelsen arbejder derfor hele tiden på at tilføje flere funktioner til CHR-appen, blandt andet på baggrund af forslag fra brugerne. Brugere af appen kan sende gode forslag via knappen ’Send ris/ros’. 

Kontrolbesøg i hestehold i 2024

I løbet af 2024 kommer Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg på hestehold som f.eks., rideskoler, stutterier, hestepensioner, for at se, om der er styr på de registreringer, der følger med, når man har ansvaret for heste.

Læs mere om Registrering af heste og hestehold i CHR

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.