Plastbøtter, dåser, kartoner og køkkenudstyr kan afgive uønsket kemi, og det kan ske i øgede mængder, hvis de bliver brugt forkert. Derfor skal både fødevarevirksomheder og leverandører af emballage og andet udstyr kende materialerne og vide, hvordan de bruger dem korrekt.
- Det er vigtigt at anvende emballage korrekt. Hvis eksempelvis plast bliver brugt til højere temperatur end den kan tåle, så kan den afgive uønsket kemi til maden. Det er derfor vigtigt at følge anvendelsesvejledningen på produktet, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol i 607 restauranter, bagere, slagtere, delikatesse- og fiskeforretninger. Her har de tilsynsførende tjekket, om virksomheden har anvendt egnede materialer til mad, og om de har fulgt evt. mærkning eller brugsanvisning til produkterne. Fire pct. af de kontrollerede virksomheder fik sanktioner for overtrædelse af reglerne, mens bagatelagtige overtrædelser blev påtalt hos syv pct. af virksomhederne.
På grundlag af disse kontroller har Fødevarestyrelsen efterfølgende været på kontrolbesøg hos 91 virksomheder, som forhandler fødevareemballage og andet køkkenudstyr. 13 virksomheder (svarende til 16 pct.) af disse virksomheder fik sanktioner. Sanktionerne blev primært givet, fordi virksomhederne ikke havde procedurer, som kan sikre, at fødevarevirksomheder får de nødvendige oplysninger om, hvordan emballagen skal bruges.
Læs mere om resultaterne af kontrolkampagnen her: Brug og mærkning af fødevarekontaktmaterialer