Kontrol

Fødevarestyrelsen kontrollerer rengøring i fodertransporter

04-10-2024

Foder med animalsk indhold udgør en risiko for smitte med sygdomme som kogalskab og svinepest. Fødevarestyrelsen kontrollerer nu, om transportfirmaer og chauffører følger lovens krav om rengøring af køretøjer.

Foder, som er inficeret med dyresygdomme som f.eks. kogalskab, kan smitte raske dyr og hermed udgøre en fare for både dyr og mennesker. Derfor er der specifikke krav til rengøring af lastvogne, som har transporteret foder med ingredienser fra dyr.

- Det er vigtigt, at chaufføren kender reglerne og følger de fastlagte procedurer for rengøring, så fodertransporterne er helt fri for foderrester, inden vognen bliver læsset på ny, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Lene Mølsted Jensen.

I de kommende måneder udfører Fødevarestyrelsen stikprøvekontrol af fodertransporter ved grænsen. Her ses der på, hvilke transporter af foder, der kommer ind over grænsen, og om transportører/chauffører, der kører med foder med animalsk indhold, er bekendte med reglerne.

Kontrollerne bliver gennemført i perioden fra oktober til december, hvor Fødevarestyrelsen undersøger:

  1. Om transportøren er registreret til at køre med foder efter foderhygiejneforordningen.
  2. Om transportøren har effektive rengøringsprocedurer, der sikrer, at en type foder ikke overføres til en anden type foder. Kontrollen ser på, om der er er rengøring ved skift fra foder med animalsk indhold til foder til dyrearter, hvor det animalske indhold ikke er tilladt, samt om der kan fremvises dokumentation for, at rengøringsprocedurerne er effektive.
  3. Danske såvel som udenlandske transportører af foder er omfattet af kontrollerne.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.