Vildtslagterier opkøber fasaner, hjorte og andet vildt fra jægerne, for at rense og pakke og videresælge det til supermarkeder og slagterforretninger. Fødevareloven stiller krav om, at jægerne afleverer en jægererklæring til vildtslagteriet for hvert enkelt storvildt som f.eks. hjorte, så der er sporbarhed på både dyret og det jagtområde, som dyret er blevet nedlagt på.
- Med jægererklæringen skriver jægeren også under på, at vildtet er vurderet sundt og rask og egnet som fødevare, inden det blev nedlagt, siger Nils Marling, kontrolchef i Fødevarestyrelsens Kødkontrol.
Fødevarestyrelsen har foretaget stikprøvekontrol hos vildtslagterierne for at kontrollere jægererklæringer og sporbarhed. 25 ud af 28 vildtslagterier havde generelt godt styr på dokumentationskravene, mens tre slagterier fik sanktioner for manglende dokumentation af sporbarhed.
- Hvis der bliver konstateret sygdom eller forurening i et stykke vildt, skal vi kunne spore det tilbage til det jagtområde, hvor det er nedlagt. På den måde kan vi sikre, at dyr fra samme område kan spores og trækkes tilbage fra butikker og forbrugere, siger Nils Marling.
Tilsvarende skal jægererklæringerne gøre det muligt at spore og tilbagetrække storvildt fra markedet, hvis et jagtområde gør vildt til en risiko for fødevaresikkerhed eller smittespredning.
Siden juli 2024 har det været et krav, at vildtslagterierne sikrer sig, at jægeren har et uddannelsesbevis ved indlevering af storvildt. Kontrolbesøgene blev gennemført kort efter. Derfor er det ikke uventet, at 11 af de 28 vildslagterier ikke havde dokumentation for fremvist uddannelsesbevis. De blev noteret for bagatelagtige overtrædelser og blev vejledt om kravene.
Læs resultaterne af kampagnen (pdf)
Læs mere om kontrolkampagnen