Fødevaresikkerhed

To udbrud med Campylobacter skyldes dansk kylling

26-09-2025

Hen over sommeren har der været et usædvanligt stort antal Campylobacter-tilfælde i Danmark. To aktuelle udbrud skyldes dansk kylling.

Undgå at rå kyllingesaft kommer over i fx. salat, da saften kan indeholde campylobacterbakterier

Mellem 14. juli og 13. september har Statens Serum Institut (SSI) registreret to udbrud af Campylobacter med tilsammen 57 patienter.

De smittede er mellem 2 og 89 år, kommer fra hele landet, og halvdelen af patienterne har været indlagt. SSI estimerer, at flere hundrede patienter kan være smittede.

"Kylling er den hyppigste smittekilde til campylobacterinfektion. De samme sekvenstyper, som vi har fundet hos patienterne i de to udbrud, er også påvist i dansk kylling," siger Luise Müller, afsnitsleder på SSI.

Campylobacter kan give diarré, mavesmerter, opkast, feber og i sjældne tilfælde alvorlige komplikationer som ledbetændelse eller nervelidelsen Guillain-Barré syndrom.

"Vær derfor ekstra opmærksom, når du tilbereder kylling – både i køkkenet og på grillen. Rå kødsaft, der for eksempel drypper på en salat, kan være nok til at gøre hele familien syg”, siger Sørine Quaade Møller, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

”Disse nye udbrud understreger, at Campylobacter fortsat er en udfordring for fødevaresikkerheden. Det er vigtigt, at producenterne er gode til smittebeskyttelse, og at hygiejnen er optimal på slagterierne,” siger seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Marianne Sandberg.

Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet indgår i Den Centrale Udbrudsgruppe, der efterforsker fødevarebårne sygdomsudbrud i Danmark.

 

Læs mere om:

Campylobacterudbruddene

Campylobacterinfektion

Fødevarestyrelsens råd om at undgå campylobacter

Pressekontakt

Fødevarestyrelsen kan kontaktes på pressetelefon tlf. 22 84 48 34 eller via mail til presse@fvst.dk