Fakta om Nøglehullet

Nøglehullet er et officielt ernæringsmærke, der hjælper folk med at vælge de sundere fødevarer.

Nøglehulsslogo og tekst: Du vælger gode vaner, når du vælger Nøglehullet

I Danmark spiser vi for meget mættet fedt, salt, sukker og alt for få kostfibre og fuldkorn. Samtidig kan det være svært at gennemskue, hvad der er sundt og mindre sundt. Fødevarer, der har fået Nøglehullet, lever op til et eller flere krav for indholdet af salt, sukker, fedt samt kostfibre/fuldkorn, og gør det derfor nemmere at leve efter De officielle Kostråd.

Læs om De officielle Kostråd her.

Nøglehullet er et svensk registreret varemærke, som er ejet af Livsmedelsverket. I Danmark har vi, ligesom Norge og Island, fået lov til at bruge Nøglehullet som fælles nordisk mærkningsordning, så længe gældende regler overholdes. Ministeriet for  Fødevarer, Landbrug og Industri har i samarbejde med de norske og svenske fødevaremyndigheder fastsat kriterierne bag Nøglehullet. Kriterierne er forskningsbaserede og afstemt med branchen og eksperter.

Hvad får du, når du køber Nøglehullet?

Når du vælger fødevarer med Nøglehullet, bliver det nemmere at følge De officielle Kostråd, som er defineret af Fødevarestyrelsen.

Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre.

Et studie fra DTU viser, at blot ved at udskifte til Nøglehulsmærkede produkter, hvor det er muligt, er der mærkbare fordele ift. at reducere salt og fedt samt øge kostfibre og fuldkorn. Alt sammen parametre, som undersøgelser viser, at danskerne er udfordret på.

Læs om studiets fund her.

Hvor finder du Nøglehullet?

I Danmark findes der over 4.000 produkter med Nøglehullet. Se efter produkterne, dér hvor du handler - hvad enten det er i supermarkedet, discountbutikken, tankstationen eller den lokale takeaway-restaurant. Inden for nogle vareområder er der mange produkter, mens der inden for andre er færre. Hvis du mangler et produkt med Nøglehullet, så spørg efter det, dér hvor du handler, eller søg efter det på nettet, fx i online-supermarkeder, hvor flere har en filtreringsfunktion med Nøglehullet.

Nøglehullet kan bruges på disse overordnede fødevaregrupper:

 • Grøntsager, frugt, bær og nødder
 • Mel, gryn og ris
 • Grød, brød og pasta
 • Mælk, yoghurt, fløde, creme fraiche mv.
 • Ost
 • Madfedt og olier
 • Fiskevarer og skaldyr
 • Kød, pålæg, pølser mv.
 • Vegetabilske produkter
 • Færdigretter
 • Dressinger og saucer

Hvorfor har chips, slik og sodavand ikke Nøglehullet?

Nøglehullet hjælper befolkningen med at finde de fødevarer, der bidrager til en sund og varieret kost. Selvom chips, slik og sodavand i mindre mængder godt kan indgå i en sund kost, så bidrager de ikke med vigtige næringsstoffer, og derfor kan Nøglehullet ikke bruges her.

Få hjælp og svar på spørgsmål

Hvis du mangler et produkt med Nøglehullet, så spørg efter det, dér hvor du handler. Du kan også søge på nettet, fx i online supermarkeder, hvor flere har en filtreringsfunktion med Nøglehullet. Hvis det fx er müsli med Nøglehullet, som du mangler, så søg efter ”müsli Nøglehullet”. Så dukker der måske nogle spændende varianter frem, som du ikke har set før.

Har du spørgsmål til et bestemt produkt med Nøglehullet, så kontakt den virksomhed, der producerer produktet. De kan bedst svare på dine spørgsmål om lige præcis det produkt. 

Fandt du ikke den hjælp eller de svar, du søgte, så er du altid velkommen til at kontakte os:  

Fødevarestyrelsens kontaktformular