Bakterier, virus og parasitter i fødevarer

Nogle bakterier kan være gavnlige i fødevareproduktion, mens andre kan fordærve fødevarer eller ligefrem gøre os syge. Læs om hvor de enkelte fødevarebakterier, virus og parasitter findes, hvornår de kan vokse, og hvordan du kan undgå at blive syg af dem.​

​​​​​​​​​​​​​​Både mennesker og dyr kan have sygdomsbakterier, virus og parasitter i tarmen, på slimhinder og hud. Nogle bakterier, virus og parasitter forekommer naturligt i miljøet og kan blive overført​ til fødevarer, mens andre kommer hertil via importerede fødevarer, især fra varme egne af kloden. Læs mere her:

Bakterier i fødevarer

Læs om f.eks. campylobacter, salmonella, listeria, colibakterier og yersinia.

Virus i fødevarer

Læs om f.eks. norovirus (roskildesyge) og hepatitis A.

Parasitter i fødevarer

Læs om f.eks. trikiner og anisaksis (sildeorm).

Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampe

Læs om f.eks. mug og skimmel i fødevarer. 

Antibiotikaresistente bakterier og fødevarer

Læs om bl.a. MRSA -og ESC-bakterier.

Forebyggelse og bekæmpelse af bakterier, virus og parasitter i fødevarer

Læs om, hvordan myndigheder, erhverv og brancher forebygger og bekæmper bakterier mm. i fødevarer.