Koffein (xanthiner)

Kosttilskud og te

Findes blandt andet naturligt i kaffebønner og kakaobønner, teblade og colabønner.

Sundhedsskadelige effekter

Kan være fosterskadeligt, kan påvirke hjerte- og centralnervesystemet, men også mave-tarm-kanalen.

Risikovurderinger

Fødevarestyrelsen anvender et tolerabelt dagligt indtag på 2,5 mg/kg kropsvægt/dag til at fastsætte aktionsgrænseværdier ifm. kontrolkampagner. 

EFSA har risikovurderet koffein og theobromin i 2017. EFSA anvender et sikkert niveau på 5,7 mg/kg kropsvægt/dag for voksne med undtagelse af gravide og 3 mg/kg kropsvægt/dag for børn. EFSA finder ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring for indtaget af koffein og theobromin.

Se EFSAs risikovurdering af xanthiner fra den 31. januar 2017 (pdf)

Grænseværdier

Det er kun tilladt at tilsætte aromastoffet koffein til visse fødevaretyper. Der er grænseværdier for anvendelsen som aroma.

Koffein kan tilsættes fødevarer som et næringsstof med et fysiologisk formål, eksempelvis i energidrikke. Der er grænseværdier for denne anvendelse. Der er mærkningskrav i forordning 1169/2011, Bilag VII, Del D for fødevarer tilsat koffein.

Gå til forordning 1169/2011 på lovstofsiden om mærkning

GMP

Bønner og blade skal lagres tørt.

Råvarer

Kaffe- og kakaobønner, samt teblade.

Forarbejdede varer

Ristet, malet, færdigbrygget kaffe, teblandinger, chokolade og cola.