Sundhedsskadelige effekter
Kan være fosterskadeligt, kan påvirke hjerte- og centralnervesystemet, men også mave-tarm-kanalen.
Risikovurderinger
Fødevarestyrelsen anvender et tolerabelt dagligt indtag på 2,5 mg/kg kropsvægt/dag til at fastsætte aktionsgrænseværdier ifm. kontrolkampagner.
EFSA har risikovurderet koffein og theobromin i 2017. EFSA anvender et sikkert niveau på 5,7 mg/kg kropsvægt/dag for voksne med undtagelse af gravide og 3 mg/kg kropsvægt/dag for børn. EFSA finder ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring for indtaget af koffein og theobromin.
Se EFSAs risikovurdering af xanthiner fra den 31. januar 2017 (pdf)
Grænseværdier
Det er kun tilladt at tilsætte aromastoffet koffein til visse fødevaretyper. Der er grænseværdier for anvendelsen som aroma.
Koffein kan tilsættes fødevarer som et næringsstof med et fysiologisk formål, eksempelvis i energidrikke. Der er grænseværdier for denne anvendelse. Der er mærkningskrav i forordning 1169/2011, Bilag VII, Del D for fødevarer tilsat koffein.
Gå til forordning 1169/2011 på lovstofsiden om mærkning
GMP
Bønner og blade skal lagres tørt.
Råvarer
Kaffe- og kakaobønner, samt teblade.
Forarbejdede varer
Ristet, malet, færdigbrygget kaffe, teblandinger, chokolade og cola.