Lektiner

Grønt og frugt

Findes naturligt i tørrede bønner (f.eks. havebønner, pralbønner, kidneybønner limabønner, hestebønner og kikærter), hyldebær og nogle svampe.

Sundhedsskadelige effekter

Påvirker mave-tarm-kanalen, hvor symptomer på forgiftninger vil opstå i form af diarre, opkastninger og mavekramper (normalt et par timer efter indtag).

Risikovurderinger

Der er ikke fastsat et tolerabelt indtag.

GMP

Linser og ærter behøver som udgangspunkt ikke iblødsætning inden kogning. Tørrede bønner skal sættes i blød i mindst 10-12 timer og bagefter koges i frisk vand i mindst en halv time afhængig af sorten, inden de er klar til at blive serveret. Vandet skal koge. Det er ikke nok at koge ved 80-90 grader, da det har vist sig, at det så vil tage flere timer at inaktivere lektinerne.

Brug ikke iblødsætningsvandet. Du kan godt bruge kogevandet fra bønnerne i din madlavning, dog under forudsætning af, at det bruges straks eller – hvis det skal bruges senere – køles hurtigt ned til ca. 5 C. Anvendelse straks eller hurtig nedkøling er på grund af bakteriesporer, der kan være tilstede på overfladen af bønner efter kogning. Husk at skylle dine bønner godt, inden du koger dem, hvis du ønsker at bruge kogevandet.

Der er forskel på indhold af lektiner i kikærter i forhold til sorten. Du skal som minimum sikre dig, at f.eks. farsen til falafel er gennemstegt, og at vandet fra iblødsætningen ikke anvendes i farsen. Du kan godt bruge kogevandet til f.eks. fars under forudsætning af, at det bruges straks eller – hvis det skal bruges senere – køles hurtigt ned til ca. 5 C.

 

Råvarer

Tørrede bønner, hyldebær og svampe.

Læs mere om bønner her

Forarbejdede varer

Kogte bønner, konserverede bønner samt færdigretter hvor bønner indgår.