Tetrahydrocannabinol (THC)

Kosttilskud og te Grønt og frugt Korn og frøsorter

Hampeplanten (Cannabis sativa L.) indeholder en række cannabinoider, heriblandt cannabidiol (CBD) og tetrahydrocannabinol (THC). Produkter med indhold fra hampeplanten kan være omfattet af forskellig lovgivning.

Regler om euforiserende stoffer

Produkter med indhold af THC på mere end 0,2 % hører under lovgivningen for euforiserende stoffer. Hampeprodukter, som ikke er under denne lovgivning, kan i visse tilfælde markedsføres som fødevarer.

Vær desuden opmærksom på, om produktet er kosmetik eller et lægemiddel og ikke en fødevare. Se faktaboksen 'Hamp i lægemidler og kosmetik'.

Novel food-reglerne

Før du vil markedsføre produkter fra hampeplanten som en fødevare, skal du undersøge, om produktet er novel food. En novel food skal godkendes, før den må markedsføres i EU. 

Hampefrø og te af hampeblade er ikke novel food. Andre produkter fra hampeplanten, der skal markedsføres som fødevare (herunder kosttilskud), er novel food.

Læs mere om hamp og CBD i relation til novel food-reglerne

Grænseværdier for TH​​​C i produkter fra hampefrø og te af hampeblade

THC er akut toksisk med bl.a. døsighed og effekter på hjernens udvikling – særligt hos fostre, men også hos voksne. Derfor er der fastsat grænseværdier for THC i fødevarer, der ikke er novel food. 

Fødevarestyrelsen har fastsat vejledende grænseværdier for THC i te af hampeblade. Grænseværdier i drikkeklar te er 0,25 mg/L for THC (dvs. Δ9-THC og Δ8-THC) og 0,5 mg/L for total THC (dvs. Δ9-THC, Δ8-THC og THC-syre).

EU-Kommissionen har fastsat grænseværdier for indhold af THC i hampefrø, produkter afledt af hampefrø, eksempelvis mel og proteinpulver, og hampefrøolie. 

Find EU's grænseværdier for tetrahydrocannabinol (THC) i hampefrø og produkt heraf

Find EU's henstilling om overvågning af forekomsten af Δ9-tetrahydrocannabinol

 

Værd at vide

EU grænseværdier for THC i hampefrøprodukter er angivet i mg/kg. De er væsentligt lavere end grænsen på 0,2 %, idet 0,2 % er det samme som 2000 mg/kg. F.eks. er EU's grænseværdi for hampefrøolie 7,5 mg/kg – dvs. over 200 gange lavere end grænsen på 0,2 %

Fødevarestyrelsen fraråder, at børn under 4 år indtager hampebaserede fødevarer.