Risikogruppe
Alle, der selv samler svampe i skovene og dem, der køber vilde svampe.
Effekter og symptomer
Akutte forgiftninger er mave/tarm-forgiftninger, alvorlige allergiske reaktioner, leverskadende og nogle svampe kan være kræftfremkaldende.
Tjekliste over spisesvampe
I nordisk regi er der udarbejdet tjeklister (se under "Læs mere") til brug i kontrollen af svampe, der markedsføres som spisesvampe. Formålet er at give værktøjer til brug i virksomhedernes egenkontrol ved handel med og produktion af spisesvampe og sikre, at markedet tilbyder forbrugerne spisesvampe, der er identificeret og sikre at spise.
Vejledningen består af to dele:
-
Vol. I: Spisesvampe til kommerciel brug, nordisk spørgeskema til brug i kontrollen, herunder vejledende lister om spisesvampe (egnet og ikke-egnet til kommerciel brug). Denne tjekliste findes på dansk, islandsk, norsk, svensk og engelsk.
-
Vol. II: Baggrundsinformation: Del 1 giver generel information, og i del 2 findes risikovurderinger af mere end 100 svampearter.
Alle svampene på listerne er vurderet med hensyn til fødevaresikkerhedsmæssige aspekter og med specielt fokus på muligt indhold af naturlige toksiner.