Toksiner i vilde svampe

Svampe

Råd om giftstoffer i svampe. Effekter af at spise vilde svampe kan være akutte forgiftninger som mave/tarm-forgiftninger, alvorlige allergiske reaktioner og nogle svampe kan være dødeligt giftige.

Risikogruppe

Alle, der selv samler svampe i skovene og dem, der køber vilde svampe.

​​Effekter og symptomer

Akutte forgiftninger er mave/tarm-forgiftninger, alvorlige allergiske reaktioner, leverskadende og nogle svampe kan være kræftfremkaldende.

Tjekliste over spisesvampe

I nordisk regi er der udarbejdet tjeklister (se under "Læs mere") til brug i kontrollen af svampe, der markedsføres som spisesvampe. Formålet er at give værktøjer til brug i virksomhedernes egenkontrol ved handel med og produktion af spisesvampe og sikre, at markedet tilbyder forbrugerne spisesvampe, der er identificeret og sikre at spise.

Vejledningen består af to dele:

  • Vol. I: Spisesvampe til kommerciel brug, nordisk spørgeskema til brug i kontrollen, herunder vejledende lister om spisesvampe (egnet og ikke-egnet til kommerciel brug). Denne tjekliste findes på dansk, islandsk, norsk, svensk og engelsk.

  • Vol. II: Baggrundsinformation: Del 1 giver generel information, og i del 2 findes risikovurderinger af mere end 100 svampearter.

Alle svampene på listerne er vurderet med hensyn til fødevaresikkerhedsmæssige aspekter og med specielt fokus på mulig​t indhold af naturlige toksiner.