Kostråd skal mindske klimaaftrykket fra de offentlige måltider

27-01-2022

Nu lancerer Fødevarestyrelsen Kostråd til Måltider i daginstitutioner, skoler og kantiner. Kostråd til Måltider er en `oversættelse´ af De officielle Kostråd, så de er nemmere at følge i det professionelle køkken.

De offentlige køkkener serverer ifølge Klimarådet hver dag ca. 650.000 måltider. Dertil kommer måltider produceret i fx kantiner på private arbejdspladser. Der er derfor god grund til at tænke de professionelle køkkener ind, når målet er sænke klimaaftrykket. Og at få danskerne til at spise sundere og mere klimavenligt.

Kostråd til Måltider – konkrete værktøjer udarbejdet i dialog med madprofessionelle

De nye Kostråd til Måltider skal gøre det lettere for køkken- og kantinepersonale at arbejde med sund og klimavenlig mad. 

Det har været vigtigt for os, at vi fra start fik en dialog med de madprofessionelle, der reelt skal bruge Kostråd til Måltider. Vi ville gerne sikre, at de værktøjer, vi fik udviklet, kan bruges i praksis ude i køkkenerne,” siger projektleder Marianne Sabinsky fra Fødevarestyrelsen. Hun har været med til at udvikle Kostråd til Måltider helt fra starten.

Testkøkkener og interessenter er blevet inddraget i udviklingen 

Kostråd til Måltider er blevet testet i to omgange, i i alt 19 køkkener i daginstitutioner, skoler og kantiner. Fødevarestyrelsen har også inddraget bl.a. sundhedskonsulenter, kantinekæder og Kost- og Ernæringsforbundet. Imellem de to afprøvninger har Fødevarestyrelsen afholdt en workshop med relevante interessenter. 

Nu er håbet så, at køkkenerne vil tage godt imod og bruge Kostråd til Måltider. Det er en rejse, køkkenerne skal på. ”Vi er godt klar over, at det er proces i det enkelte køkken at omstille til en kost, der er planterig og varieret. Det er vigtigt, at komme i gang og tage nogle skridt i den rigtige retning”, afslutter Marianne Sabinsky.

Kostrådene og klimaet

Danskerne kan reducere deres CO2-aftryk med 31-45% ved at følge kostrådene. Det vil have en stor effekt på klimaaftrykket, at de mange offentlige måltider er mere klimavenlige. Regeringen har nemlig et mål om at reducere klimabelastningen fra drivhusgasser med 70% inden 2030.

Derudover kan de professionelle køkkener også spille en vigtig rolle i at introducere befolkningen til velsmagende, sund og klimavenlig mad.

Kostrådene og danskernes sundhed

Og der er god grund til at gøre en indsats, for det går den forkerte vej med danskernes sundhed. Der er i dag flere overvægtige end normalvægtige og flere har et usundt kostmønster. 

Hvis danskerne fulgte De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima, ville samfundet kunne indhente 12 milliarder kroner om året i sundhedsøkonomiske gevinster. Desuden vil mindre kød, mere grønt og flere bælgfrugter give os flere raske leveår. En bedre efterlevelse af de nye kostråd vil forebygge ca. 1.000 for tidlige dødsfald blandt danskerne hvert år. Det viser en undersøgelse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen.

Fakta 

 • Udgangspunktet for Kostråd til Måltider er det evidensgrundlag, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet. 
 • Kostråd til Måltider består af 3 værktøjer
  • Principper  
  • Råvareoversigt 
  • Portionsstørrelser
 • Samlet giver det de madprofessionelle mulighed for at omsætte principperne til fx konkrete varme frokostmåltider og sandwich.
 • Kostråd til Måltider formidles i digitalt univers på hjemmesiden altomkost.dk
 • Få en introduktion til Kostråd til Måltider i nyheden ”Lynguide til Kostråd til Måltider”  

Læs mere

Kostråd til Måltider - på altomkost.dk

Lynguide til Kostråd til Måltider - nyhed 

Evidensrapporten fra DTU ”Notat - Fagligt grundlag for kostråd til måltider – i daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser”

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

 

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.