Fagligt nyt om vaccination mod bluetongue serotype 3 (BTV-3)

19-08-2024

Kontakt din dyrlæge, hvis du ønsker at vaccinere dine får, geder eller kvæg mod BTV-3.

Vaccinedoser er nu til rådighed

Statens Serum Institut har oplyst, at virksomheden Boehringer Ingelheim International GmbH har stillet 200.000 doser af vaccinen BULTAVO-3 til rådighed for Danmark. De første 5.000 doser er hjemtaget af Statens Serum Institut og er klar til udlevering.

Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen arbejder på at gøre flere vacciner mod BTV-3 tilgængelige.

Om vaccinen

BULTAVO-3 er udviklet til får og kvæg og er en inaktiveret vaccine mod BTV serotype 3, som er den type af bluetonguevirus, der har ramt danske besætninger.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at vaccinen ikke kan forhindre, at dyrene smittes med bluetonguevirus, men den forventes at beskytte dyrene mod at få stærke symptomer på sygdommen og at forhindre dødsfald som følge af sygdommen.

Vaccinen har vist effekt mod BTV-3. Men det er endnu ikke fastlagt, hvor lang tid de vaccinerede dyr er beskyttede. Det er derfor sandsynligt, at dyrene skal vaccineres igen efter noget tid.

Prioritering af vaccination

Udbruddene med BTV-3 har vist, at sygdommen går værst ud over får.

Ud fra en veterinærfaglig vurdering henstiller Fødevarestyrelsen i første omgang at vaccinerne bliver udleveret i prioriteret rækkefølge til besætninger med får, geder samt kvæg, får og geder i naturplejeområder og først herefter til produktionsbesætninger med udegående kvæg og til sidst til besætninger med andet kvæg.

Hvis din besætning er konstateret smittet med bluetongue, vil det være relevant at vaccinere de raske dyr i besætningen. Dette skal du drøfte med din dyrlæge.

Hvordan får jeg fat i vaccinen?

Vaccinen skal ordineres af din praktiserende dyrlæge, som skal bestille den hos Statens Serum Institut.

De praktiserende dyrlæger kan bestille vaccinen fra mandag morgen den 19. august 2024.

Du skal derfor kontakte din praktiserende dyrlæge, hvis du ønsker at vaccinere dine får, geder eller kvæg. Bemærk, at det er frivilligt, om du vil vaccinere dine dyr, og udgifterne til vaccinen og arbejdet med at vaccinere dyrene skal afholdes af dig som besætningsejer.

Må jeg selv foretage vaccinationen af mine dyr?

Selv om vaccinen endnu ikke har opnået en markedsføringstilladelse er kravene de samme, som hvis det var en markedsført vaccine for så vidt angår dine muligheder for selv at vaccinere dine dyr.

Du kan læse mere om reglerne for anvendelse af lægemidler til dyr på Fødevarestyrelsens hjemmeside:

Læs om anvendelse af lægemidler til dyr for dyreejere på Fødevarestyrelsens hjemmeside