Ny forskning giver anledning til mindre justeringer af kostrådene

18-06-2024

De syv officielle kostråd fra 2021 er stadig de samme, men opdateringen af De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) i 2023 har givet anledning til en mindre opdatering af detaljerne i kostrådene.

De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima

De officielle Kostråd blev lanceret i 2021 og bygger på De Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2012, der dengang var de gældende anbefalinger. De nye anbefalinger i NNR 2023 har betydet, at der i De officielle Kostråd skrues en smule op for fuldkorn, æg og mejeriprodukter.

- De nordiske forskere bekræfter, at Fødevarestyrelsens kostråd er en god rettesnor, hvis du vil spise sundt samtidig med, at du tager hensyn til klimaet. Og for at sikre, at vores anbefalinger altid er i tråd med den nyeste forskning, har vi lavet et par mindre justeringer på baggrund af NNR-rapporten fra 2023, siger Kirstine Hartvig Mahler, enhedschef for Bæredygtig Mad og Sundhed hos Fødevarestyrelsen.

- Ændringerne svarer nogenlunde til en ekstra skive rugbrød om dagen samt et æg mere om ugen. Mens det for mejeriprodukter justeres, så det for de 4-17 årige svarer til et halvt glas mælk mere om dagen, tilføjer Kirstine Hartvig Mahler.

De seneste kostundersøgelser viser dog, at de fleste danskere allerede spiser mejeriprodukter og æg i passende mængder, så i praksis forventes justeringerne for disse fødevarer ikke at skulle føre til væsentlige ændringer for den gennemsnitlige dansker. Selvom danskernes gennemsnitlige fuldkornsindtag er steget markant gennem mange år, vil det med de nu anbefalede 90 g fuldkorn om dagen fortsat være nødvendigt at skrue op for mad med fuldkorn.

Når du følger alle kostrådene, er det lettere at få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Det vil også gøre det nemmere for dig at holde en sund vægt, og du nedsætter risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft.

Oversigt over justeringerne af De officielle Kostråd

  • Æg: Anbefalingen stiger fra 2 til 3 æg om ugen. Således vil det i kostrådet lyde: ’varier dine måltider med æg, fx et par gange om ugen. 3 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost’.
  • Fuldkorn: Den anbefalede mængde stiger fra 75 g til 90 g om dagen. Kostrådet vil fremover være: ’Spis 90 g fuldkorn om dagen og gerne mere. 90 g fuldkorn svarer fx til en portion havregryn, en skive fuldkornsrugbrød + en lille portion fuldkornspasta’.
  • Kaffe: Under kostrådet ’sluk tørsten i vand’ tilføjes: ’Hvis du som voksen drikker kaffe, så hold dig til højst 4 kopper om dagen’
  • Mejeriprodukter: For mejeriprodukter justeres til: ’250-350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser efter De officielle Kostråd’. Børn og unge er den gruppe, der har brug for mest, og anbefalingerne specificeres derfor ift. aldersgrupper på altomkost.dk.
  •  Aldersgruppen: De officielle Kostråd gælder nu for aldersgruppen 2-70 år. Tidligere var målgruppen 2-65 år. 

DTU Fødevareinstituttet er yderligere ved at vurdere, hvorvidt det er nødvendigt med justeringer i de supplerende kostråd til gravide, ammende og vegetarer for at opfylde disse gruppers behov for vitaminer og mineraler. Fødevarestyrelsen forventer at være klar med eventuelle justeringer til disse målgrupper i efteråret 2024. 

Vil du høre mere om kostrådsjusteringerne?

Tilmeld dig Fødevarestyrelsens webinarer

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.