Dyresundhed

Bluetonguevirus rammer sønderjysk fårebesætning

09-08-2024

For første gang i 15 år er drøvtyggersygdommen Bluetongue fundet i Danmark. Sygdommen er ikke farlig for mennesker

Bluetongue smitter blandt andet får, der får blå tunge. Virus smitter ikke mennesker

Analysesvar fra Statens Serum Institut har netop vist, at drøvtyggersygdommen bluetongue nu er i Danmark, nærmere bestemt i en fåre- og kvægbesætning ved Travsted i Tønder Kommune. Her tog en lokal dyrlæge torsdag aften prøver af et dødt får, fordi der var mistanke om, at dyret var smittet med bluetongue. De øvrige knap 220 dyr på besætningen, der huser ca. 180 får og ca. 40 kreaturer, har ikke symptomer på bluetongue.

’Vi har lagt restriktioner nedover den ramte besætning for ad den vej at bidrage til at mindske risikoen for smittespredning. Restriktionerne betyder, at der ikke må flyttes dyr ud og ind af besætningen uden Fødevarestyrelsens tilladelse’, forklarer enhedschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.  ’Men da sygdommen især spredes via insekter, er restriktionerne ingen garanti for, at smitten ikke kan ramme andre besætninger’, forklarer dyrlægen.

Det aktuelle fund i Sønderjylland understreger, at danske landmænd skal være opmærksomme på symptomer hos deres dyr. Sygdommen smitter ikke mennesker, men rammer typisk får, geder og kvæg. Også andre drøvtyggere som f.eks. hjorte kan blive ramt. På baggrund af det aktuelle fund øger Fødevarestyrelsen nu overvågning af sygdommen i Danmark.

Dansk Veterinær Konsortium vurderede tidligere i år, at sygdommen kunne ramme Danmark i løbet af sommeren, fordi sygdommen i efteråret 2023 spredte sig i, Belgien, Tyskland, Nederlandene og det sydlige England.

Bluetongue smitter via insekter, små blodsugende mitter, og risikoen for smittespredningen stiger med temperaturen. Da sygdommen har alvorlige konsekvenser for dyrene, er bluetongue en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmanden skal kontakte sin dyrlæge, hvis man får mistanke om, at dyr i besætningen er smittet med bluetongue. Hvis dyrene viser sig at være smittede, lægger Fødevarestyrelsen restriktioner ned over den smittede besætning. Restriktionerne har bl.a. betydning for hold og flytning af dyr.

Det aktuelle udbrud betyder, at Danmark mister sin internationale status som fri for bluetongue. Det betyder også, at dansk eksport af hovedsagelig levende kvæg og tyresæd til en lang række lande uden for EU stopper. Også andre produkter som avlsmateriale, oksekød og mejeriprodukter er påvirket i et vist omfang. Det skyldes, at landene har forskellige regler for, hvilke produkter de vil aftage, når Danmark mister sin status som fri fra bluetongue. Samhandlen med drøvtyggere til lande inden for EU vil også blive påvirket. En stor del af de kvæg, der samhandles, flyttes til opfedning i Nederlandene og Belgien. Denne handel forventes påvirket i mindre grad. 

Symptomer på bluetongue

Drøvtyggere, der smittes, kan få forskellige symptomer, blandt andet væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter, høj dødelighed. Blåfarvning af tungen ses hos får – heraf navnet på sygdommen. Sygdommen er smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige udvej. Der er ikke en markedsført vaccine mod BTV serotype 3 til rådighed på nuværende tidspunkt. Fødevarestyrelsen arbejder derfor på at gøre det muligt at anvende en ikke-markedsført vaccine mod BTV 3 på særlige vilkår.

Bluetongue er ikke klassificeret som f.eks. fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i besætningen.


Læs mere om bluetongue

 

 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.