Grafik med råd til at blive hjemme hvis du har roskildesyge

Sådan undgår du at blive syg af norovirus (roskildesyge)

Hvert år især i vintermånederne florerer roskildesyge eller ”omgangssyge”. Her kan du læse om, hvad du kan gøre for at stoppe smitte med roskildesyge (norovirus) fra madvarer.

Undgå smitte med roskildesyge (norovirus)

Du kan smitte både før, du føler dig syg, og mindst 48 timer efter, du føler dig rask.

  • Bliv hjemme, hvis du er syg med roskildesyge
  • Vær ekstra omhyggelig med din personlige hygiejne – vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Håndsprit virker ikke på norovirus.
  • Undlad så vidt muligt at lave mad til andre – gerne i et par dage efter, at symptomerne er stoppet. Du kan smitte via maden.
  • Gør toilet og toiletrum rent ofte.
  • Vær ekstra omhyggelig med rengøring af overflader, tøj m.m., hvor der kan være norovirus​. Husk stikkontakter, dørhåndtag, mobiltelefon og andre tastaturer. Vask overflader grundigt med sæbevand og desinficer derefter gerne med f.eks. klorin. Service som krus, bestik mv. bør vaskes op ved 65-75°C. Tøj bør også vaskes ved høj temperatur – gerne over 60°C. En vask på 60 °C med et langt program er ofte tilstrækkeligt, fordi kombinationen af temperatur, tid og vaskemidlet tilsammen sikrer en ren vask. 
  • Hvis du spiser fra en buffet: Vask hænder med sæbe, inden du går til buffeten. Brug tænger og skeer til at tage maden med. Hold om brødet med et klæde, når du skærer det. Tag en ny tallerken ved en ny portion.

Smitte via madvarer

Virus kan også smitte via madvarer. Derfor anbefaler vi, at du altid:

  • Skyller frugt og grønt. 
  • Koger frosne færdigpakkede bær til smoothies eller desserter i et minut.
  • Samler eller køber levende østers fra "godkendte/åbne" områder.