Sådan undgår du at blive syg af campylobacter eller salmonella i mad

Hvis du bliver syg af campylobacter eller salmonella, skyldes det ofte, at bakterier fra råt kød er blevet spredt til f.eks. salat og brød, eller at kødet ikke er ordentligt stegt. Læs rådene her.

 

 

Tips til at undgå at blive syg af campylobacter eller salmonella

Hvis du vasker dine hænder, når du har rørt ved råt kød, kan du undgå at sprede bakterier til færdig mad f.eks. stegt kød, salat og brød.

Vask hænder, når du har skåret råt kød eller lagt det på grillen eller stegepanden med fingrene. Få dråber kødsaft fra råt kød med bakterier kan være nok til, at du bliver syg.

Det er vigtigt at holde det rå kød adskilt fra det kød, som er stegt. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød til det stegte kød.

Hakket kød, fjerkrækød og mekanisk mørnet kød skal være gennemstegt. I disse kødtyper kan bakterierne nemlig også sidde inde i varen.

I hele stykker kød, som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver hele kødstykker ikke at blive gennemstegt.

Skærebræt og kniv skal skiftes eller vaskes efter brug. Så undgår du at sprede bakterier fra det rå kød via skærebrættet til mad, der er færdig og klar til at spise f.eks. salat eller brød.

Det er vigtigt, at den færdige mad ikke kommer i kontakt med saft fra råt kød. Smid emballagen fra det rå kød ud, og læg ikke det færdigstegte kød tilbage i emballagen.

Det kan måske være fristende at smage farsen til, men undlad at smage på det rå kød. 

Det er som oftest ikke nødvendigt at skylle den rå kylling og du risikerer at sprøjte bakterier ud over køkkenvask og -bord med risiko for at forurene f.eks. rå grønsager eller redskaber, der ligger tæt ved vasken. Hvis du alligevel vælger at vaske den rå kylling, bør du være påpasselig med hygiejnen. 

Du skal især passe på, når du tilbereder fjerkræ og griller udendørs om sommeren. Det går nemlig ofte galt med hygiejnen ved grillen.

Spørgsmål og svar om sygdom på grund af madvarer