Bittermandler og​ abrikos​​kerner ​

Frø, ris, kerner og nødder

Pas på bittermandler og​ abrikos​​kerner ​- særligt til børn.

Bittermandler og abrikoskerner indgår i nogle opskrifter på kager og konfekt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man anvender bittermandler og abrikoskerner i meget begrænsede mængder.

Kerner fra abrikoser og bittermandler indeholder et stof, der, når det indtages, kan danne blåsyre (cyanid), der er giftigt for mennesker.

Det har været hævdet, at abrikoskerner kunne virke forebyggende eller helbredende på kræft. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at abrikoskerner har nogen gavnlig virkning i forbindelse med kræft. 

Søg læge, hvis børn​​ har​​ ​​​spist​​​ mere end to abrikoskerner

Alvorlig forgiftning kan hos børn opstå efter indtagelse af to-fem abrikoskerner. Det kræver kontakt til læge, hvis børn har spist mere end to abrikoskerner og for voksne efter mere end 10 abrikoskerner.

Lad ikke abrikoskerner være let tilgængelige for børn.

Forgift​ningssympto​​​merne er

​½-2 timer efter indtagelse kan der udvikles opkastning, hjertebanken, og i svære tilfælde vejrtrækningsbesvær, kramper og bevidstløshed. 

Læs mere p​​​​å Giftlinjen​​

Tekst om bittermandler og ab​​rikoskerner er baseret på oplysninger fra Giftlinjen​ ​

 

pas på med abrikoskerner og bittermandler - særligt til børn