Bittermandler og abrikoskerner indgår i nogle opskrifter på kager og konfekt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man anvender bittermandler og abrikoskerner i meget begrænsede mængder.
Kerner fra abrikoser og bittermandler indeholder et stof, der, når det indtages, kan danne blåsyre (cyanid), der er giftigt for mennesker.
Det har været hævdet, at abrikoskerner kunne virke forebyggende eller helbredende på kræft. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at abrikoskerner har nogen gavnlig virkning i forbindelse med kræft.
Søg læge, hvis børn har spist mere end to abrikoskerner
Alvorlig forgiftning kan hos børn opstå efter indtagelse af to-fem abrikoskerner. Det kræver kontakt til læge, hvis børn har spist mere end to abrikoskerner og for voksne efter mere end 10 abrikoskerner.
Lad ikke abrikoskerner være let tilgængelige for børn.
Forgiftningssymptomerne er
½-2 timer efter indtagelse kan der udvikles opkastning, hjertebanken, og i svære tilfælde vejrtrækningsbesvær, kramper og bevidstløshed.
Læs mere på Giftlinjen
Tekst om bittermandler og abrikoskerner er baseret på oplysninger fra Giftlinjen