Hyldebær

Frugt og grønt

Spis kun hyldebær (bær fra almindelig hyld med det latinske navn Sambucus nigra), som har været opvarmet. Kog bærrene 15-20 minutter. Det giftige stof ødelægges ved opvarmning.​​ Hyldebær indeholder nogle naturlige giftstoffer, som i løbet af kort tid efter indtagelse kan give symptomer som opkastninger og diarré. 

Selv små mængder rå ​hyldebær i f.eks. en smoothie eller is kan ikke anbe​​fales

​​Fødevarestyrelsen har set flere tilfælde, hvor man har lavet smoothies med rå hyldebær og som efter kort tid ha​r forårsaget opkastninger og diarré. 

Umodne eller grønne hyldeb​ær er også gi​​​ftige

Både umodne og modne rå hyldebær indeholder giftstoffer. Mange opskrifter på nettet anbefaler, at man kan lave "fattigmandskapers" af grønne hyldebær. Men det ikke er nok at overhælde umodne hyldebær med kogende syltelage. De ska​l koges 15-20 minutter for at fjerne giftstofferne helt. 

Naturlige giftstoffer i rå hyldebær giver sympto​mer som diarré og opkastninge​​r 

Det er endnu uvist, hvilke stoffer der giver symptomerne. Der er fundet lektiner i hyldebær. Man er dog heller ikke sikker på, om de fundne lektiner kan virke toksiske på mennesker, men symptomerne ligner forgiftning med lektiner. Man ved, at der findes cyanogene glykosider (blåsyreglykosider) i blade og bær. I bærrene er indholdet dog ikke så højt, at det skulle give symptomer. 

Spis kun hyldebær og blomster fra almindelig hyld med det latinske navn Sambucus nigra, da andre typer af hyldebær kan være giftige.

3 forskellige sorter af hyldebær, almindelig, sommer og druehyld