Fødevarestyrelsen anbefaler også, at man ikke giver børn under 3 år kaffe, da det reducerer optaget af jern fra kosten og indeholder koffein.
Furan og akrylamid i kaffe
Furan dannes ligesom akrylamid ved varmebehandling af fødevarer. Det findes især i kaffe og færdigmad i dåse og på glas. Furan er kræftfremkaldende i dyr. Furan er et flygtigt stof og indgår naturligt bl.a. som et af smagsstofferne i kaffe. Kaffe er derfor den fødevare med det højeste indhold af furan, men det findes også i andre fødevarer. Spædbørn kan blive udsat for furan fra færdigmad på glas og tube. Andre befolkningsgrupper bliver hovedsageligt udsat for furan fra kaffe og kornbaserede fødevarer. De laveste indhold blev fundet i chips, grøntsager på dåse samt i pasta.
Læs mere om furan i fødevarer:
Scientific report – Furan in heat processed food products
Hvorfor er furan problematisk?
Dyrestudier viser forhøjet risiko for leverskade og leverkræft ved højt indtag af furan. Når man spiser som en gennemsnitlig forbruger, er der ikke grund til bekymring.
Sådan kan du begrænse furan i mad
Furan kan dannes ud fra f.eks. kulhydrater, c vitamin, aminosyrer og umættede fedtsyrer i maden. Måden maden tilberedes på, påvirker mængden af furan, der dannes.
- Køb mindre færdigmad på glas og i dåse. Nogle studier har vist, at indholdet af furan i maden falder, når færdigmaden opvarmes under omrøring til ca. 40 grader.
- Rist dit brød til gult og ikke til brunt.
- Spis og drik varieret.