Akrylamid i kaffe
Akrylamid dannes under ristningen af kaffe. Gå efter den mørkt ristede eller letristede kaffe hvis du vil nedbringe dit indtage af akrylamid på den lange bane.
For kaffe er dannelsen af akrylamid dog lidt atypisk i forhold til andre produkter. Her gælder det ikke, at jo mørkere ristet jo højere indhold af akrylamid, idet en mørk ristning af kaffen betyder, at den akrylamid, som opvarmningen har dannet, begynder at blive nedbrudt igen. Mørkt ristet kaffe indeholder altså mindre akrylamid end mellemristet kaffe. Vær opmærksom på, at det meste af den kaffe, du finder på supermarkedets hylder, er mellemristet.
Hvor får danskerne akrylamid fra?
- Ca. 35 % kommer fra kartoffelprodukter
- Ca. 30 % kommer fra kaffe og kakao
- Ca. 10 % fra chips og chokolade
- Knap 15 % fra brød
- De sidste 10% kan komme fra fx morgenmadsprodukter, kager og andre snacks.
Furan i kaffe
Furan dannes ligesom akrylamid ved varmebehandling af fødevarer. Det findes især i kaffe og færdigmad i dåse og på glas. Furan er kræftfremkaldende i dyr. Furan er et flygtigt stof og indgår naturligt bl.a. som et af smagsstofferne i kaffe. Kaffe er derfor den fødevare med det højeste indhold af furan, men det findes også i andre fødevarer.
Spædbørn kan blive udsat for furan fra færdigmad på glas og tube. Andre befolkningsgrupper bliver hovedsageligt udsat for furan fra kaffe og kornbaserede fødevarer. De laveste indhold blev fundet i chips, grøntsager på dåse samt i pasta. Dyrestudier viser forhøjet risiko for leverskade og leverkræft ved højt indtag af furan. Når man spiser som en gennemsnitlig forbruger, er der ikke grund til bekymring.
Læs mere om furan i fødevarer:
Scientific report – Furan in heat processed food products
Sådan kan du begrænse furan i mad
Furan kan dannes ud fra f.eks. kulhydrater, c vitamin, aminosyrer og umættede fedtsyrer i maden. Måden maden tilberedes på, påvirker mængden af furan, der dannes.
- Køb mindre færdigmad på glas og i dåse. Nogle studier har vist, at indholdet af furan i maden falder, når færdigmaden opvarmes under omrøring til ca. 40 grader.
- Rist dit brød til gult og ikke til brunt.
- Spis og drik varieret.