Mug på mad

Få råd om, hvornår mad med mug kan spises, og hvornår det er for gammelt og skal smides ud. Læs Fødevarestyrelsens anbefalinger om mad med mug.

Gode råd om mug på mad

Mugne fødevarer kan være angrebet af skim​melsvampe, der kan producere svampegifte, og som kan være kræftfremkaldende og skade arveanlæg. Vær derfor opmærksom på, om der er synligt mug på din mad og behandl det derefter.

Svampegiftene forsvinder ikke ved tilberedning. Orienter dig i listen for at finde ud af, hvornår du kan spise maden, og hvornår du skal smide den ud.

Kassér muggent brød

Brød med mugpletter skal altid smides ud, da skimmelsvampene kan have bredt sig til hele brødet, uden at det er synligt.

Kassér mugne kødprodukter

Kødprodukter skal altid smides ud, hvis det er angrebet af mug. Det er ikke nok kun at fjerne den mugne del. Kødprodukter er for eksempel leverpostej, pølse, paté og skinke.​

Du skal forholde dig forskelligt alt efter hvilken slags ost der er tale om

Skær mug på hårde oste væk

Hårde oste er oste, der har en fast og tør konsistens som for eksempel parmesan eller andre specialoste med krystaller i.

Vær opmærksom på revner eller huller i osten dér, hvor der er mug. De kan give muggen mulighed for at trænge længere ind, og så bør du skære mere væk. Undgå også at skære gennem mugpletter, da det kan sprede muggen.

Du bør altid smide posen/ostepapiret ud, som osten med mug har ligget i.

Hvis osten har været opbevaret i køleskab under 10 °C

Ved små mugpletter (under en halv cm), der har været der i under en uge:

  • Skær 1 cm væk hele vejen rundt om mugpletterne.

Ved større (over en halv cm) eller farvede mugpletter, eller hvis muggen har været der i over en uge:

  • Skær mindst 2 cm væk hele vejen rundt om mugpletterne.

Hvis osten har været opbevaret over 10 °C

  • Kassér osten eller skær mindst 3 cm væk hele vejen rundt om mugpletterne.

 

Er der mug i din pose med revet parmesanost? Kassér hele posen.

Kassér bløde oste med mug

Du skal altid smide blødere oste med mugpletter ud, da skimmelsvampene kan have bredt sig til hele osten, uden at det er synligt. Bløde oste inkluderer for eksempel almindelig skæreost, smøreost, smelteost, friskost, ost i lage, salatost, og revet ost.

Skær mug af hårde grøntsager

På hårde, mindre vandholdige grøntsager og frugt kan du nøjes med at fjerne den del, der er ramt af mug. Hårde grøntsager er for eksempel gulerødder, blomkål og kål,

Kassér altid mugne saftige grøntsager og frugt

Smid altid frugt og grønt ud så som tomat, agurk, vindruer og blommer, hvis de er angrebet af mug. Det er særligt vigtigt, at du kun bruger faste og friske bær og frugt, når du laver syltetøj, saft, mos og most.

Æbler og pærer når du presser most

Skær æblet igennem og kig efter råd ved kernehuset inden presning. Mugne æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin, og det skal du især være opmærksom på, hvis du presser saft af frugterne. 

Kassér muggent syltet​​øj

Syltetøj med mugpletter skal altid kasseres, da der kan være svampegift​e i hele glasset med syltetøj.

Hvid mug/pels på champignoner er ikke skimmelsvamp

Hvis du ser 'hvid pels' på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med eventuelle rester af jord.

Kassér mugne ​​​​​nødder

Mugne nødder skal du altid smide ud. Vær særligt opmærksom på, om paranødder er mugne i midten.

Kassér mugne ​​​​​kokosnødder

Mugne kokosnødder skal altid smides ud og kontrolleres for mug, inden du drikker kokosvandet. Vær særligt opmærksom på mug både på den hvide kokos, men også på den brune side ud mod skallen. Hvis der er mug, skal både væske og nød smides ud. Drik aldrig en kokosnød ved at stikke sugerør gennem nøddens øjne, da nødden først skal kontrolleres for mug indvendigt.