Nødder

Frø, ris, kerner og nødder

Sundt fedt vs svampegifts​​​​toffer – hvilke nødder er bedst? 

Fødevares​tyrelsen anbefaler, at man spiser op til 30 gram usaltede nødder om dagen.

Nødder har et højt indhold af det sunde fedt og har en forebyggende effekt på hjertekarsygdomme. Nogle nødder kan dog indeholde naturlige svampegiftstoffer fra skimmelsvampe - fx de stoffer der hedder aflatoksiner. Fødevarestyrelsen har vurderet det gavnlige i nødder mod det skadelige og det gavner din sundhed at spise 30 gram usaltede nødder dagligt. Her er gode råd om nødder følgende:

  • Vælg gerne cashew, peanuts, mandler (uristede), pekan, macadamia og valnød, hvor de gavnlige effekter er størst.
  • Spar på pistacienødder og paranødder, der oftere kan indeholde svampegiftstoffer.
  • Ristede mandler indeholder også mere af stoffet akrylamid, end uristede, så vælg gerne de uristede mandler

Nødder er gode kilder til proteiner, vigtige fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Deforme og misfarvede nødder kan dog indeholde naturlige svampegifte, der ikke fjernes ved tilberedning og ofte ikke kan ses eller smages. Kassér derfor deforme og misfarvede nødder hvis du finder dem i pakken.
Spis roligt løs af danske nødder - aflatoksiner findes kun i nødder fra tropiske og subtropiske områder. Det har ikke nogen akut skadelig virkning, men eventuelle effekter, fx kræft, opstår først efter længere tids indtag.

Kan man spise deforme nødder?

I modsætning til mug kan naturlige svampegiftstoffer, der dannes fra skimmelsvampe, hverken ses eller smages. Der er EU-grænseværdier for det tilladte indhold af en bestemt slags svampegiftstof der ofte optræder i nødder, aflatoksiner. Men kontrollen er svær, da den skimmelsvamp, som danner aflatoksiner, kan gemme sig i et hjørne af partiet, mens resten af partiet er uden aflatoksin.

Data tyder også på, at der kan dannes ret høje koncentrationer af stoffet akrylamid (der kan være kræftfremkaldende), når mandler ristes, mens der ikke er samme problem ved ristning af andre typer af nødder. 

30 gram nødder fordelt på 3 skeer

Læs DTU's​ rapport om nødder

Læs mere om svampegiftstoffer her