Uorganisk arsen i risprodukter
Uorganisk arsen findes overalt i jord og grundvand. Arsen i ris kommer typisk fra vandingsvandet på rismarken og er den fødevare, der indeholder mest uorganisk arsen. Indholdet svinger fra egn til egn. Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige. Arsen-indholdet er også uafhængigt af, om risene er økologiske eller konventionelle.
Store mængder arsen kan være kræftfremkaldende
Vær derfor opmærksom, hvis du dagligt spiser ris, da det giver en forøget risiko for kræft. Husk på, at der er tale om en relativt lille risiko. Fødevarestyrelsen mener dog, at det er relevant at give forbrugerne mulighed for selv at agere.
I forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relativt store indtag i forhold til kropsvægt. Glutenallergikere bør også være opmærksomme på en varieret kost, så den ikke mest består af risbaserede produkter.
Varier produkter af fuldkornsris
Brune, røde og sorte ris samt produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Det er stadig vigtigt at spise fuldkornsprodukter, herunder fuldkornsris, men variation er vigtig. Variation bør også omfatte morgenmadsprodukter.
Ris, herunder fuldkornsris, kan stadig sagtens indgå i en sund, varieret kost.