Ris og risprodukter

Frø, ris, kerner og nødder

Risprodukter kan være babygrød, riskiks, risdrik, pasta lavet af rismel eller poppede ris.

Uorganisk arsen i risprodukter

​Uorganisk arsen findes overalt i jord og grundvand. Arsen i ris kommer typisk fra vandingsvandet på rismarken og er den fødevare, der indeholder mest uorganisk arsen. Indholdet svinger fra egn til egn. Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige. Arsen-indholdet er også uafhængigt af, om risene er økologiske eller konventionelle.

Store mængder arsen kan være kræftfremkalden​de

Vær derfor opmærksom, hvis du dagligt spiser ris, da det giver en forøget risiko for kræft. Husk på, at der er tale om en relativt lille risiko. Fødevarestyrelsen mener dog, at det er relevant at give forbrugerne mulighed for selv at agere.

I forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relativt store indtag i forhold til kropsvægt.​​ Glutenallergikere bør også være opmærksomme på en varieret kost, så den ikke mest består af risbaserede produkter.

Varier produkter af fuldkornsris

Brune, røde og sorte ris samt produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Det er stadig vigtigt at spise fuldkornsprodukter, herunder fuldkornsris, men variation er vigtig. Variation bør også omfatte morgenmadsprodukter.

Ris, herunder fuldkornsris, kan stadig sagtens indgå i en sund, varieret kost.

Sådan tilbereder du ris med mindre arsen

Du kan sænke indholdet af uorganisk arsen i ris v​ed at:

- Skylle risene godt.

- Lade risene stå i blød i koldt vand et par timer i køleskabet eller hælde kogende vand over risene og lade dem stå i blød i 15-30 minutter 

- Du kan også koge risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta. Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Tilberedningstiden afhænger af ristypen.

Du behøver ikke både at sætte ris i blød og koge dem i for meget vand - du kan vælge det ene eller det andet.

Spiser du risengrød ofte, kan du iblødsætte grødrisene i et par timer i køleskabet inden tilberedning.

Læs mere om kostrådene her

Anbefalinger til børn

  • Giv ikke børn risdrik. Børn spiser og drikker mere end voksne i forhold til deres kropsvægt, derfor er indtaget af risdrik mest kritisk hos børn.
  • Giv børn forskellige gr​ød​typer. ​Varier grøden og giv ikke risbaseret grød som rismelsgrød eller risengrød til din baby eller dit barn hver dag. Vær opmærksom på, at andre former for grød kan indeholde ris, f.eks. fuldkornsgrød.
  • Giv ikke børn riskik​s. Riskiks indeholder en del uorganisk arsen. Riskiks er ikke et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid. Tilbyd i stedet dit barn f.eks. frisk frugt

Anbefalinger til voksne

Voksne bør begrænse risdrik, da det generelt er ønskeligt at minimere indtaget af uorganisk arsen. Andre typer af plantedrik, f.eks. havredrik, mandeldrik og ærtedrik, har oftest langt lavere indhold af arsen end risdrik.

Typisk indhold af uorganisk arsen i ris og risprodukter

Data fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA):

  • Brune ris: 118 µg/k
  • Basmati og Jasmin ris: 81 µg/kg
  • Parboiled ris: 101 µg/kg
  • Hvide ris: 74 µg/kg
  • Rismel: 75 µg/kg
  • Risbrød: 59 µg/kg
  • Risnudler: 68 µg/kg
  • Ris flager: 110 µg/kg
  • Riskiks: 146 µg/kg
  • Puffede ris til morgenmadsprodukter: 100 µg/kg
  • Risdrik: 20 µg/kg
  • Grødris 97  µg/kg

Læs mere hos Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)