Børn bør derfor kun spise rosiner i mindre portioner og ikke hver dag.
Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen, mens større børn kan spise flere rosiner.
Svampegiftstoffer i fødevarer kommer fra vækst af skimmelsvampe på afgrøden og kan være kræftfremkaldende og skade arveanlæggene. Ochratoksin A er en af de mest almindelige svampegifte på vores breddegrader. Det findes i bl.a. korn, alt efter hvor meget regn der falder under høsten, og hvor hurtigt kornet tørres. Ochratoksin A findes i rosiner, vin, druesaft, lakrids, visse krydderier, kakao og kaffe, som er dyrket i varmere lande. Svampegifte nedbrydes ikke ved kogning eller anden tilberedning. I modsætning til mug kan mykotoksiner hverken ses eller smages.
Læs mere om svampegiftstoffer her: Svampegiftstoffer (mykotoksiner)
Tørret frugt som rosiner (og abrikoser, svesker og figner) kan indeholde meget sulfit
Tørrede abrikoser, rosiner, svesker og figner må tilsættes mere sulfit end anden tørret frugt. Sulfit tåler børn ikke ret meget af.
Hvis et barn på 30 kilo spiser fx to gule abrikoser konserveret med sulfit, kan det komme til at overskride det daglige acceptable indtag.
Økologisk tørret frugt må ikke tilsættes sulfit. Du kan se på emballagen, om den tørrede frugt du køber til dine børn er konserveret med sulfit.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet er i samarbejde med EU-Kommissionen derfor ved at se på, om grænserne for sulfit skal justeres i forskellige fødevarer.