Rosiner: spar på rosinerne til børn

Tørret frugt

Børn må gerne spise rosiner, men i begrænsede mængder. Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A. Hold derfor lidt igen, og variér mellem forskellige former for tørret frugt.

Svampegifte nedbrydes ikke ved kogning eller anden tilberedning. Hvis et barn på 10 kg spiser 20 gram rosiner om dagen med et typisk indhold af ochratoksin A på 2,5 mikrogram pr. kg, vil knap 1/3 af det tolerable daglige indtag blive fyldt op udelukkende fra rosinerne. Det giver ikke så meget plads til indtag af ochratoksin A fra kornprodukter.

 

Fødevarestyrelsens tre råd

  • Vælg økologisk tørret frugt til børn, da det ikke må tilsættes sulfit
  • Eller vælg tørret konventionel frugt hvor der står på emballagen, at der ikke er tilsat sulfit/svovl.
  • Du kan også vælge andre tørrede frugter, som tranebær, ananas, papaya og dadler, som ikke må tilsættes ligeså meget sulfit.

Børn bør derfor kun spise rosiner i mindre portioner og ikke hver dag.


Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen, mens større børn kan spise flere rosiner.

Svampegiftstoffer i fødevarer kommer fra vækst af skimmelsvampe på afgrøden og kan være kræftfremkaldende og skade arveanlæggene. Ochratoksin A er en af de mest almindelige svampegifte på vores breddegrader. Det findes i bl.a. korn, alt efter hvor meget regn der falder under høsten, og hvor hurtigt kornet tørres. Ochratoksin A findes i rosiner, vin, druesaft, lakrids, visse krydderier, kakao og kaffe, som er dyrket i varmere lande. Svampegifte nedbrydes ikke ved kogning eller anden tilberedning. I modsætning til mug kan mykotoksiner hverken ses eller smages.

Læs mere om svampegiftstoffer her: Svampegiftstoffer ​(mykotoksiner) 

Tørret frugt som rosiner (og abrikoser, svesker og figner) kan indeholde meget sulfit

Tørrede abrikoser, rosiner, svesker og figner må tilsættes mere sulfit end anden tørret frugt. Sulfit tåler børn ikke ret meget af.

Hvis et barn på 30 kilo spiser fx to gule abrikoser konserveret med sulfit, kan det komme til at overskride det daglige acceptable indtag.

Økologisk tørret frugt må ikke tilsættes sulfit. Du kan se på emballagen, om den tørrede frugt du køber til dine børn er konserveret med sulfit.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet er i samarbejde med EU-Kommissionen derfor ved at se på, om grænserne for sulfit skal justeres i forskellige fødevarer.