Squash

Frugt og grønt

Bitter smag kan være tegn på det giftige stof cucurbitacin, som kan give kvalme og mavesmerter. Få styr på, hvornår du skal smide squashen ud.

Smid squashen ud, hvis den smager bittert

  • Hvis du bruger squash (også kaldt courgette eller zucchini) i din madlavning, så er det altid en god idé at smage et lille stykke af den, før du bruger den i maden.
  • Hvis den smager meget bittert eller metalagtigt, bør du spytte den ud og smide resten af squashen i skraldespanden.
  • En sjælden gang i mellem kan squash nemlig udvikle bitterstofferne 'cucurbitaciner', som kan give mavesmerter, diarré og opkast. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder (så lidt som en mundfuld).
  • Cucurbitaciner kan udvikle sig i squashen, uanset om den er tilberedt eller ej – og uanset om du har dyrket den selv eller købt den i supermarkedet.

Bittert gen er årsag til sygdomstilfælde

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes. De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter, eller der kan ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner - så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Ja, det kan man sagtens.

En squash er dårlig, når den ser muggen eller rådden ud, eller hvis den smager bittert eller metalagtigt. I så fald bør du spytte den ud og smide hele squashen ud.

Ja, du kan blive dårlig af at spise squash, der smager bittert eller metalagtigt. Smag derfor på din squash, før du spiser den.