Arsen

Arsen er et sporelement, som findes blandt andet i vand, fisk, ris og tang. Uorganisk arsen findes overalt i jord og grundvand og dermed også i drikkevand, ris og visse typer af tang. I Danmark er der grænseværdier for indholdet af arsen ​​​i drikkevand. 

Grundstoffet, der på dansk hedder "arsen", hedder på engelsk "arsenic". Der skelnes mellem organisk bundet arsen og uorganisk arsen. Det er det uorganiske arsen, der er sundhedsmæssigt bekymrende. 

Fisk og skaldyr kan have et højt indhold af total arsen, men det skyldes indhold af organisk bundet arsen, som generelt ikke er bekymrende. Drikkevand og ris indeholder typisk uorganisk arsen, hvorfor der er fokus på risprodukter og drikkevarer i forhold til indtag af uorganisk arsen. 

Arsen optages i ris fra vandingsvandet, og indholdet varierer meget fra sted til sted og land til land. Visse uorganiske arsenforbindelser kan forårsage bl.a. lungekræft og hudkræft hos mennesker.

Ris kan ind​​gå i en sund kost

Ris kan indgå i en varieret, sund kost. Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende. Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk a​​rsen, har en forøget risiko for kræft. 

I forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relative store indtag i forhold til kropsvægt. Riskiks indeholder en del uorganisk arsen. Tilbyd derfor dit barn andre produkter f.eks. frisk frugt.

Riskiks er ikke et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid.

Er det bedre at spise en type​ ris frem for en anden type?

Brune, røde og sorte ris og produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Økologiske ris har ikke nødvendigvis et lavere arsenindhold, da optaget afhænger at de​t naturlige arsenindhold i vandingsvandet. 

​Det er vigtigt at spise fuldkornsprodukter, herunder fuldkornsris, men variation er vigtig. Variation bør også omfatte morgenmadsprodukter, som ikke kun bør være risbaseret. Ris, herunder fuldkornsris, kan stadig sagtens indgå i en sund kost.

Sådan tilbereder du ris, hvis du vil minimere arsen indholdet

Indholdet af uorganisk arsen i ris kan sænkes v​ed at:

  • Skylle risene godt
  • Lade risene stå i blød i et par timer i køleskabet eller overhæld risene med kogende vand og lade dem stå i blød i 15-30 minutter i stedet.
  • Koge risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta.

Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra, og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Tilberedningstiden afhænger af ristypen. ​ 

Voksne bør begræ​​nse risdrik, og børn bør slet ikke drikke risdrik

Børn spiser og drikker mere end voksne i forhold til deres kropsvæg, hvorfor indtaget af risdrik er mest kritisk hos børn. Voksne bør d​og også begrænse deres indtag af risdrik, da det generelt er ønskeligt at reducere indtaget af uorganisk arsen. Andre typer af plantedrik, fx havredrik, mandeldrik og ærtedrik, har langt lavere indhold af arsen end risdrik.

Undlad at spise ​​hijiki-tang

Nori-tang, der ofte bruges til sushi, har ikke et højt indhold af uorganisk arsen. Men undersøgelser har vist høje indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen i prøver af Hijiki tang, som primært høstes i havene omkring Japan og Korea. 

Tangen er let at kende fra andre typer af tang ved, at den er sort og findes i trævlede strimler. Hijiki anvendes hovedsageligt i det traditionelle japanske køkken, typisk som en forret, men ikke i sushi. Hijiki sælges også til anvendelse i supper, salater og i grønsagsretter. 

Hvis du ved enkelte lejligheder har spist hijiki-tang, er det usandsynligt at risikoen for at få kræft er øget betydeligt på grund af dette indtag. Men et godt råd er dog at undgå hijiki-tang fremadrettet for at minimere risikoen.