Biogene aminer, fx. histamin

Biogene aminer findes i følgende fødevarer: fisk, ost (hårde og lagrede), chokolade, pølser (fermenterede), grøntsager (fermenterede), rødvin og øl, som ikke har været opbevaret korrekt

Biogene aminer, som histamin, kan forekomme naturligt i visse fødevarer. 

Histamin og andre biogene aminer kan forekomme i forhøjede mængder i fx rødvin, ost, spegepølse og surmælksprodukter, samt i visse fisk og fiskevarer, fx tun, makrel, hornfisk, escolar og oliefisk. Derfor er det vigtigt at opbevare fx escolar og oliefisk koldt. Hvis vi opbevarer visse fødevarer forkert, fx ved høj temperatur i lang tid, kan bakterier danne så store mængder af histamin og andre biogene aminer, at vi kan blive forgiftet

Hvis du spiser fødevarer med højt indhold af histamin, kan du få akutte symptomer på forgiftning. Et lavt indhold af biogene aminer fører normalt ikke til en sundhedsmæssig risiko for mennesker

Symptomerne på forgiftning kan være en brændende fornemmelse i mund og svælg, blærer på læber og tunge. Hvis du oplever det, skal du spytte maden ud og lade være med at spise resten.

Forgiftning viser sig fra få minutter efter fødevaren er spist. Varigheden af forgiftningen er normalt kort – få timer.

Andre symptomer kan være rødmen i ansigt og på hals og bryst, hovedpine, kvalme, opkastning, mavesmerter, opsvulmede læber og nældefeber. I visse tilfælde kløe, svimmelhed på grund af blodtryksfald, og ved svære forgiftninger kan der forekomme chok, smerter i luftveje og åndedrætsforstyrrelser. Andre biogene aminer (eksempelvis tyramin, phenylethylamin og tryptamin) kan forårsage blodtryksforhøjelse.

Stoffernes giftvirkning kan forøges, hvis du samtidig drikker alkohol eller tager bestemte former for medicin.

Undgå fødevarer, der giver dig allergiske reaktioner.

Lave doser udgør normalt ikke et problem. Man regner almindeligvis med, at histamintolerancen er ca. 6 mg totalt for et menneske på 70 kg. Forgiftningen klassificeres som mild indtil indtagelse af ca. 40 mg histamin.

Eksempler på biogene aminer

Biogene aminer kan for eksempel være histamin,​ tyramin, phenylethylamin, dopamin, tryptamin, serotonin, putrescin, cadaverin, spermidin, spermin og agmatin.