Opbevar maden korrekt

I Danmark smider vi 235.000 ton madspild ud om året. Af de tons udgør frugt og grønt den største andel. Derfor er det en god idé at bruge fryseren til at opbevare madvarer.

Vidste du, at du kan komme følgende madvarer i fryseren?

  • ​Hvidløg, chili og friske krydderurter (hak dem fint, inden du fryser ned)
  • Bløde grøntsager: Tomater, peberfrugt og squash (kan bruges i kødsovs eller dhal)
  • Hårde grøntsager: Gulerødder, selleri og broccoli

En tommelfingerregel er, at det, du finder i frysedisken i supermarkedet, kan du også selv fryse ned.

Hvordan bør du opbevare forskellige fødevarer?

Det er forskelligt hvor din fødevare holder sig bedst; om det er i køleskabet, i køkkenskabet, på køkkenbordet eller tørt, mørkt og køligt. Nedenfor får du et overblik over, hvor du bør opbevare dine fødevarer.
  • Mælkeprodukter​​​​
  • Kød – både hakket, helt og skåret
  • Pålæg - bør pakkes i en lufttæt beholder efter åbning
  • Rodfrugter
  • Frisk pasta
  • Æg
  • Brød (risikere dog at blive tørt)
  • Krydderurter (kan også fryses)
  • Grøntsager - bør pakkes i en plasticpose​
  • ​Gulerødder
  • Salat (iceberg, rucola, spinat osv. )
  • Forårsløg
  • Agurk
  • Kål (hvidkål, broccoli, blomkål osv.)
  • Ingefær
  • Peberfrugter (dog helst 7-10 grader)
  • Porrer
  • Squash og courgetter
  • Hvidløg
  • Champignoner​

Hold øje med køleskabets temperatur

Hold øje med, at temperaturen i køleskabet er 5 °C. Det hjælper på både holdbarheden og fødevaresikkerheden af di​​ne fødevarer.​

  • Fødevarer som ikke er afhængige af temperatur
  • Ris
  • Tørpasta
  • Mel
  • Dåsekonserves (uåbnet) – Husk at hvis det åbnes, skal det pakkes over i anden emballage og ind i køleskabet
  • Sukker
  • Eddike
  • Olie
  • Tomater (i køleskabet stopper modningen, og de mister smag)
  • Melon
  • Avokado
  • Bananer
  • Kiwi
  • Citroner