Madspild i hjemmet

Vil du undgå madspild derhjemme? Bliv klogere på madspild i Danmark, sidste anvendelsesdato og bedst før og om du må skralde madvarer.

I Danmark smider de private husholdninger 247.000 ton mad ud om året. Det er ca. 30% af det samlede madspild i Danmark. Hvor meget vi hver især smider i skraldespanden afhænger af husstandens størrelse.

Vi har samlet fire nemme råd, som kan mindske madspildet, og så har vi udviklet et ugeskema og skilte til dit køleskab, der kan hjælpe dig på vej.

Send os dit bedste tip til at mindske madspild

Jeg giver mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må opbevare mit madspildstip samt mine person- og kontaktoplysninger til og med 31. december 2027. Jeg giver desuden mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må anvende mit madspildtip og input i anonymiseret form i forbindelse med Fødevarestyrelsens offentlige kommunikations- og kampagneindsatser i denne periode. Endelig giver jeg mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må kontakte mig for at få tilladelse, hvis vi ønsker at gøre brug af tippet i ikke-anonymiseret form. Jeg er indforstået med, at formålet med at indsamle mine oplysninger til madspildskampagnen er for at kunne bruge det i kommunikations- og kampagneindsatser frem til slutningen af 2027. Jeg er bevidst om vilkårene i Fødevarestyrelsens persondatapolitik, og at jeg til enhver tid kan trække mit samtykke tilbage ved at sende en mail til 92@fvst.dk.

Felter med (*) skal udfyldes

Begræns dit madspild hjemme

Print vores redskaber og få bl.a. indblik i, hvor dit madspild opstår. 

Vurdér madens holdbarhed

Lær at kende forskel på datomærkninger og hvordan du tjekker, om din mad stadig kan spises.

Planlæg indkøbsturen

Bliv klogere på, hvordan planlægningen af indkøbsturen kan være med til at reducere madspild. 

Opbevar maden korrekt

Find guides til, hvordan du opbevarer madvarer, så de holder sig længst muligt.

 

Undersøgelser om madspild

Læs undersøgelser om danskernes adfærd i forbindelse med madspild og madaffald.

Skraldning

Læs om skraldning og bliv klogere på, hvorfor vi fraråder at spise mad fra containere.

Madspild i fødevarevirksomheder

Læs om de muligheder, fødevarevirksomheder har for at forebygge og reducere madspild.

Læs om madspild i fødevarevirksomheder

Indsamler og uddeler du overskudsmad?

Har du din egen indsamling og uddeling af overskudsmad? Så er der nogle regler, du skal være særligt opmærksom på. 

Læs om reglerne ved donation af fødevarer 

Du kan redde mad med mug

På hårde, mindre vandholdige grøntsager og frugt, fx gulerødder, blomkål og kål, og hårde oste kan du nøjes med at fjerne den del, der er ramt af mug.

Mug på mad