Vil du undgå madspild derhjemme? Bliv klogere på madspild i Danmark, sidste anvendelsesdato og bedst før og om du må skralde madvarer.
I Danmark smider de private husholdninger 247.000 ton mad ud om året. Det er ca. 30% af det samlede madspild i Danmark. Hvor meget vi hver især smider i skraldespanden afhænger af husstandens størrelse.
Jeg giver mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må opbevare mit madspildstip samt mine person- og kontaktoplysninger til og med 31. december 2027. Jeg giver desuden mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må anvende mit madspildstip og input i anonymiseret form i forbindelse med Fødevarestyrelsens offentlige kommunikations- og kampagneindsatser i denne periode. Endelig giver jeg mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må kontakte mig for at få tilladelse, hvis vi ønsker at gøre brug af tippet i ikke-anonymiseret form. Jeg er indforstået med, at formålet med at indsamle mine oplysninger til madspildskampagnen er for at kunne bruge det i kommunikations- og kampagneindsatser frem til slutningen af 2027. Jeg er bevidst om vilkårene i Fødevarestyrelsens persondatapolitik, og at jeg til enhver tid kan trække mit samtykke tilbage ved at sende en mail til 92@fvst.dk.
Felter med (*) skal udfyldes
Læs Fødevarestyrelsens persondatapolitik
Vi har samlet fire nemme råd, som kan mindske madspildet, og så har vi udviklet et ugeskema og skilte til dit køleskab, der kan hjælpe dig på vej.
Print vores redskaber og få bl.a. indblik i, hvor dit madspild opstår.
Lær at kende forskel på datomærkninger og hvordan du tjekker, om din mad stadig kan spises.
Bliv klogere på, hvordan planlægningen af indkøbsturen kan være med til at reducere madspild.
Find guides til, hvordan du opbevarer madvarer, så de holder sig længst muligt.
Læs undersøgelser om danskernes adfærd i forbindelse med madspild og madaffald.
Læs om skraldning og bliv klogere på, hvorfor vi fraråder at spise mad fra containere.
Læs om de muligheder, fødevarevirksomheder har for at forebygge og reducere madspild.
Læs om madspild i fødevarevirksomheder
Har du din egen indsamling og uddeling af overskudsmad? Så er der nogle regler, du skal være særligt opmærksom på.
Læs om reglerne ved donation af fødevarer
På hårde, mindre vandholdige grøntsager og frugt, fx gulerødder, blomkål og kål, og hårde oste kan du nøjes med at fjerne den del, der er ramt af mug.
Mug på mad