Madspild i hjemmet: Sammen om mindre madspild

Her kan du sende os dit madspildstip samt dykke ned i Fødevarestyrelsens viden om madspild.

Har du et madspildstip fra din dagligdag, som du vil dele? Bruger du f.eks. mindre tallerkener, planlægger du indkøbsturen i forvejen, eller bruger du rester fra køleskabet på en særlig måde? Eller måske noget helt andet?

Du kan sende dit madspildstip i formularen. Det kan være, at dit tip bliver ét af dem, som vi bruger i vores kommunikation og kampagner fremadrettet.

Send os dit bedste tip til at mindske madspild

Jeg giver mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må opbevare mit madspildstip samt mine person- og kontaktoplysninger til og med 31. december 2027. Jeg giver desuden mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må anvende mit madspildtip og input i anonymiseret form i forbindelse med Fødevarestyrelsens offentlige kommunikations- og kampagneindsatser i denne periode. Endelig giver jeg mit samtykke til, at Fødevarestyrelsen må kontakte mig for at få tilladelse, hvis vi ønsker at gøre brug af tippet i ikke-anonymiseret form. Jeg er indforstået med, at formålet med at indsamle mine oplysninger til madspildskampagnen er for at kunne bruge det i kommunikations- og kampagneindsatser frem til slutningen af 2027. Jeg er bevidst om vilkårene i Fødevarestyrelsens persondatapolitik, og at jeg til enhver tid kan trække mit samtykke tilbage ved at sende en mail til 92@fvst.dk.

Felter med (*) skal udfyldes

Hvad siger danskerne om madspild?

Planlæg dine indkøb

Indkøbsture uden indkøbsliste bidrager til en stor mængde af dit madspild. Den hyppigste forklaring på det høje madspild er, at der bliver handlet for mange varer ind. Særligt når der er tilbud, bliver indkøbskurven fyldt ekstra godt op. Få gode råd her

Få styr på holdbarheden

Datomærkningen på dine madvarer vejleder dig om, hvor længe din mad kan holde sig. Men hvilke datomærkninger findes der, og hvordan skal de forstås? Få mere viden her.

Hold orden i køleskabet

Her får du to gratis redskaber til køleskabet, der kan hjælpe dig til at begrænse dit madspild. Find dem her.

Tjek madspildhacks – lige til at bruge i dit køkken

  • Fremgangsmåde

    1. Tøm grøntsagsskuffen
    2. Lav en god tærtebund
    3. Tilsæt fyld og æg
    4. Bag 15 minutter ved 200 grader
  • Fremgangsmåde

    1. Tag et billede af dine rester
    2. Upload til en AI
    3. Spørg om en opskrift
    4. Følg din opskrift

Få flere god råd om madspild

I Danmark smider de private husholdninger 247.000 ton mad ud om året. Det er ca. 30% af det samlede madspild i Danmark. Hvor meget vi hver især smider i skraldespanden afhænger af husstandens størrelse.

Vi har samlet fire nemme råd, som kan mindske madspildet, og så har vi udviklet et ugeskema og skilte til dit køleskab, der kan hjælpe dig på vej. Det kan du læse mere om nedenfor.​

Begræns dit madspild hjemme

Print vores redskaber og få bl.a. indblik i, hvor dit madspild opstår. 

Vurdér madens holdbarhed

Lær at kende forskel på datomærkninger og hvordan du tjekker, om din mad stadig kan spises.

Planlæg indkøbsturen

Bliv klogere på, hvordan planlægningen af indkøbsturen kan være med til at reducere madspild. 

Opbevar maden korrekt

Find guides til, hvordan du opbevarer madvarer, så de holder sig længst muligt.

 

Undersøgelser om madspild

Læs undersøgelser om danskernes adfærd i forbindelse med madspild og madaffald.

Skraldning

Læs om skraldning og bliv klogere på, hvorfor vi fraråder at spise mad fra containere.

Madspild i fødevarevirksomheder

Læs om de muligheder, fødevarevirksomheder har for at forebygge og reducere madspild.

Læs om madspild i fødevarevirksomheder

Indsamler og uddeler du overskudsmad?

Har du din egen indsamling og uddeling af overskudsmad? Så er der nogle regler, du skal være særligt opmærksom på. 

Læs om reglerne ved donation af fødevarer 

Du kan redde mad med mug

På hårde, mindre vandholdige grøntsager og frugt, fx gulerødder, blomkål og kål, og hårde oste kan du nøjes med at fjerne den del, der er ramt af mug.

Mug på mad