Flyt dyr indenfor Danmark

Læs om kravene til dig, der flytter landdyr indenfor Danmarks grænser, fordi dyrene skal sælges, slagtes eller på udstilling, stævne eller dyrskue.

Landdyr er fugle, landpattedyr, bier og humlebier.

Sådan gør du

Du skal sikre dig, at stederne, som du flytter dyrene fra og til, er registrerede i enten CHR (Det centrale husdyrbrugsregister) eller hos Fødevarestyrelsen. Dette gælder uanset, om du eksempelvis er privat borger med hobbyhest, eller du har en slagtesvinebesætning.

Du skal sikre dig, at dyrene er mærket korrekt. Det er arten på dit dyr, der afgør, hvordan du skal mærke det. 

Du må kun flytte dyrene til et andet sted i Danmark, hvis de er sunde og raske.

Du skal udskrive flyttedokumenter, hvis du flytter får og geder.

Udskriv dokumenterne fra CHR, og medbring dem under transporten af dyrene.

Du skal undersøge og overholde reglerne for dyretransport.

Reglerne afhænger af:

  1. Hvilke(t) dyr, du flytter
  2. hvad formålet med transporten er
  3. hvem der transporterer dyrene

Du skal føre fortegnelser, hvis du:

  1. har ansvaret for et sted, hvor der flyttes dyr fra
  2. har ansvaret for et sted, hvor der flyttes dyr til
  3. transporterer dyr 

Fortegnelserne skal indeholde information om dyrets art, antal, dato for flytning og information om transportmidler, og hvor du flytter dyret fra og til. Du skal opbevare fortegnelserne i mindst tre år og kunne fremvise dem ved eventuel kontrol.

Flyt dyr til og fra Bornholm

Sådan gør du

Der kan gælde særlige regler for dig, som flytter dyr til og fra Bornholm. Læs mere om det her. 

Når du flytter dit dyr med færgen mellem Rønne og Køge gælder reglerne for en flytning indenfor Danmarks grænser.

Det betyder blandt andet, at der ikke er krav om dyresundhedscertifikater og forudgående offentlig kontrol.

Læs mere om reglerne for flytninger inden for Danmarks grænser her på siden.

Hvis du flytter dit dyr i transit gennem Sverige, så gælder reglerne for en flytning til andre EU-medlemsstater. Det betyder blandt andet, at dyret skal have et dyresundhedscertifikat til både udrejse og hjemrejse.

Den, der transporterer dyret, skal være registreret som transportør – også selvom det bare er transit. Hvis transporten er omfattet af transportforordningens krav, skal du også have en transportautorisation.

Læs mere om reglerne for flytninger til et andet EU-land

Læs mere om transportforordningens krav

Ofte stillede spørgsmål

Det korte svar er, at det tillader reglerne ikke.

Det længere svar er, at brugen af DOCOM fra TRACES i stedet for et dyresundhedscertifikat er koblet sammen med en særlig undtagelse efter artikel 69 i EU-forordning 2020/688. Undtagelsen gælder kun for registrerede heste, der skal deltage i en konkurrence i et andet EU-land, som også gør brug af undtagelsen. Undtagelse omhandler ikke transit.

På nuværende tidspunkt gør Danmark, Finland, Norge og Sverige brug af aftalen efter artikel 69-undtagelsen. I forhold til flytninger til og fra Danmark er undtagelsen udmøntet i bekendtgørelse nr. 930 af 15. juli 2024 om visse flytninger af registrerede heste uden ledsagelse af dyresundhedscertifikat. De andre tre lande, som også gør brug af aftalen, har deres egne bekendtgørelser, som vedrører flytninger til og fra deres egne territorier.

Før de nuværende dyresundhedsmæssige regler, som har været gældende siden april 2021, var der en aftale om lempeligere flytninger af registrerede heste til visse konkurrencer i Norden (Den ”Nordiske Aftale”). Sådan som aftalen var udfærdiget, var transit omfattet af aftalen. Den ”Nordiske Aftale” baserede sig på nu ophævet EU lovgivning, hvorfor aftalen ikke længere kan anvendes.

Nej, ikke sådan som undtagelsen er formuleret. Fødevarestyrelsen forventer ikke, at indholdet i artikel 69 vil blive ændret til også at omfatte transit.

Efter EU’s dyresundhedsregler er der mulighed for at udfærdige undtagelser fra hovedreglen i forhold til den form for transit, som flytninger af dyr til og fra Bornholm gennem Sverige vedrører.

Det kræver imidlertid, at der først udfærdiges EU-regler herfor. Fødevarestyrelsen er ved at undersøge mulighederne for en sådan undtagelse, som vil forudsætte tilslutning fra EU-Kommissionen og de øvrige medlemsstater.