Fødevareberedskabet arbejder også med at opklare fødevarebårne sygdomsudbrud i samarbejde med bl.a. Statens Serum Institut (SSI) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og er det danske kontaktpunkt for det europæiske varslingssystem under EU's Alerts and Coordination Net-works (ACN), bl.a. Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).
Fødevareberedskabet er en del af enheden Foder- og Fødevaresikkerhed og er placeret på Fødevarestyrelsens hovedkontor i Glostrup.
Opgaver i Fødevareberedskabsenheden
- Styring og koordinering af fødevarekriser, herunder koordinering af den regionale indsats og information til borgerne.
- Udredning af alvorlige, nationale eller internationale udbrud af vand- og fødevarebårne sygdomme, og deltagelse i Den Centrale Udbrudsgruppe DCUG.
- Udarbejdelse af statistik, rapporter mv. om fødevarebårne sygdomsudbrud.
- Udarbejdelse, ajourføring og videreudvikling af beredskabsplaner, vejledninger mv.
- Videreudvikling af Fødevarestyrelsens kriseorganisering.
- Samarbejde med andre myndigheder og interessenter, inkl. koordination i forhold til det nationale beredskab.
- Kompetenceopbygning bl.a. ved beredskabsøvelser.
- Fødevarevagten – vagtordningen uden for normalt kontortid:
Fødevarevagten - kontakt efter lukketid
- Nationale og internationale opgaver relateret til EU's Alerts and Coordination Networks (ACN), som bl.a. omfatter RASFF og AAC.
Læs mere om ACN her
- Kontaktpunkt for den Europæiske Kommissions Fraud netværk (AAC-FF).
- Kontaktpunkt for EU Crises Coordinators i forbindelse med EU Kommissionens beredskabsforanstaltninger for foder og fødevarer.
- Kontaktpunkt for EU kriseberedskabs- og indsatsmekanisme for fødevareforsyningssikkerhed (EFSCM).
- Kontaktpunkt for WHO's INFOSAN netværk (FAO/WHO International Food Safety Authorities Network).
- NATO-samarbejde om civilsamfundets beredskab på veterinær- og fødevareområdet.