Sød Balance

- sammen om sunde vaner i skolen, fritidslivet og familien

Vi danskere er ret glade for snacks og søde sager til hverdag og især i weekenden, og vi - ikke mindst vores børn - møder det mange steder, både når vi er ude og hjemme.

Men har det nogen stor betydning, tænker man måske. For børnenes sundhed betyder det faktisk noget, når snacks og søde sager fylder så meget i børns kost, at det kan tage pladsen for den mad, som børnene skal bruge til at vokse, udvikle sig og holde tænderne sunde.

I projekt 'Sød Balance' er målet at hjælpe børn i Danmark med at skrue lidt ned for snacks og søde sager. Blandt andet ved at være med til at skabe en sundere hyggekultur de steder børn færdes, fx i skolen, SFO og fritiden, og komme med inspiration til gode søde vaner i familien.

Her på siden er der inspiration til at få balance i de søde vaner og skabe rammer, der hjælper en sundere hyggekultur på vej – skridt for skridt, og på den måde det passer ind i den enkelte familie, skole og kommune.

Til forældre

Find inspiration til gode søde vaner og vælg de tips, der passer bedst til jeres familie.

Til kommuner

Til dig, der er sundhedsplejerske, tandlæge, tandplejer, sundhedskonsulent eller anden fagprofessionel, der arbejder med børns sundhed.

Fakta

I Danmark er vi verdensmestre i at købe slik, og vi ligger på andenpladsen i køb af saftevand.

Vi køber i gennemsnit 12 kilo slik og chokolade pr. dansker om året. Derudover køber vi pr. person i gennemsnit 37 liter saftevand og 87 liter sodavand om året.

9 ud af 10 børn i Danmark spiser flere snacks og søde sager, end der er plads til i en kost, der følger De officielle Kostråd.

Læs om De officielle Kostråd

Støttet af Nordea-fonden

Nordea-fonden har bevilliget 13,8 mio.kr. til projekt ’Sød Balance - sammen om sunde vaner'. Projektet er målrettet familier med børn i 0.-3. klasse og bygger på erfaringer og viden fra blandt andet pilotprojektet 'Er du for sød?', som er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet og Hvidovre Kommune. Projekt Sød Balance videreudvikler på pilotprojektet sammen med 9 projektkommuner fra 2023-2027.

Læs om baggrunden for projekt 'Sød Balance'

Nordea Fondens logo