Slagtning og aflivning

Når man skal aflive og slagte dyr, er der nogle regler og krav, som man skal forholde sig til for at skåne dyrene bedst muligt. De er at finde i Aflivningsforordningen.

Aflivningsforordningen indeholder bl.a. en liste over bedøvelsesmetoder, der kan anvendes i forbindelse med aflivning, samt krav om at den som afliver dyr, skal være kompetent til at aflive. I Aflivningsforordningen skelnes det mellem kompetenceniveau og kompetencebevis.

Kompetenceniveau

Det kræver et fornødent kompetenceniveau, hvis besætningsejere vil aflive dyr til destruktion f.eks. hvis dyret er sygt eller kommet til skade. Det kræver også et fornødent kompetenceniveau at slagte dyr på bedriften til egen husholdning. Ved fornødent kompetenceniveau forstås, at personen har modtaget uddannelse i aflivning eller slagtning. Personen kunne være besætningsejeren selv, en medarbejder eller en jæger.

Kompetencebevis

En række slagteoperationer må kun udføres af personer, der har et kompetencebevis, eller er dyrlæge. Slagteoperationer dækker over aflivning, der sker med henblik på konsum, som ikke er til egen husholdning f.eks. direkte til forbrugeren ved stalddørssalg eller til detailvirksomheder. Man kan opnå et kompetencebevis efter deltagelse i et kursus med bestået afsluttende prøve afholdt af en kursusudbyder, som er godkendt af Fødevarestyrelsen.

Læs her hvordan du får et kompetencebevis 

Slagtning på bedriften

Hvis du er en virksomhed, og ikke et slagteri, som skal slagte et dyr på bedriften, kan du læse om mulighederne her.

Læs om reglerne for slagtning på bedriften

Dyrevelfærd på slagterier

Fødevarestyrelsen fører kontrol med dyrevelfærden på slagterier.

Læs mere i Fødevarestyrelsens vejledning til Aflivningsforordningen