Reglerne for transport af animalske biprodukter og afledte produkter og identifikation af kategori er beskrevet i forordningen om animalske biprodukters artikel 21 samt i Gennemførelsesforordningens artikel 17 og bilag VIII, kapitel I og II. Det skal sikres, at animalske biprodukter og afledte produkter kan identificeres og fortsat er adskilte og identificerbare under indsamling og transport.
Animalske biprodukter og afledte produkter skal transporteres i:
- forseglet ny em ballage,
- tildækkede lækagesikre containere eller
tildækkede lækagesikre køretøjer.
Emballagen skal bortskaffes ved forbrænding eller på anden måde i overensstemmelse med EU-lovgivningen.
Under transport, skal animalske biprodukter og afledte produkter ledsages af et handelsdokument eller sundhedscertifikat, når det kræves. Se mere om dette under "Sporbarhed, handelsdokumenter og fortegnelser".
Temperatur
Visse animalske biprodukter skal transporteres under den rette temperatur. Temperaturen afhænger af, hvilket materiale der transporteres, og hvad det skal anvendes til.
Animalske biprodukter fra kød og kødprodukter, der ikke længere er bestemt til konsum, og som skal anvendes til fremstilling af fodermidler eller råt foder til selskabsdyr, skal transporteres ved højst 7°C. Uforarbejdet kategori 3-materiale, der skal anvendes til fremstilling af fodermidler eller forarbejdet foder til selskabsdyr, skal oplagres og transporteres nedkølet, frosset eller ensileret, medmindre det forarbejdes indenfor 24 timer efter indsamlingen eller afslutningen på oplagringen, og den efterfølgende transport foregår i transportmidler, hvor oplagringstemperaturen holdes.
NB. Alt kategori 3-materiale, der bliver fordærvet, skal kategoriseres som kategori 2-materiale.
Mærkning under transport
Hvordan de enkelte materialer skal mærkes, er beskrevet i Gennemførelsesforordningens bilag VIII, kapitel II. Under transport og oplagring skal en etiket, der er anbragt på emballagen, containeren eller køretøjet, klart angive de animalske biprodukter eller afledte produkters kategori, samt en beskrivelse af hvad de kan anvendes til. Som udgangspunkt er der tale om nedenstående krav:
- for kategori 3-materiale:
- "Kategori 3- materiale" og "Ikke til konsum"
- for husdyrgødning eller indhold fra fordøjelseskanalen:
- "Kategori 2-materiale" eller "Husdyrgødning"
- for andet kategori 2- materiale:
- "Kategori 2-materiale" og "Ikke til foder" eller "Ikke til foderbrug"
- for kategori 1-materiale:
- "Kategori 1-materiale" og "Kun til bortskaffelse"
Desuden er der en lang række specifikke krav til mærkningen af visse materialer. Disse kan ses i bilag VIII, kapitel II, nr. 2 b.
Ved afsendelse af animalske biprodukter eller afledte produkter til en anden medlemsstat, skal det sikres, at emballage, containere eller køretøjer, som minimum i transportperioden, tydeligt er mærket med farvekoderne:
- kategori 3-materiale: grøn farve
- kategori 2-materiale: gul farve (undtagen husdyrgødning eller indhold af fordøjelseskanalen)
- kategori 1-materiale: sort farve
Rengøring og desinfektion
Ved krydskontaminering forstås kontaminering af en råvare eller et produkt med en anden råvare eller et andet produkt. Der tænkes især på tilfælde, hvor der er risiko for, at produkter påvirker andre produkter i skadelig retning.
I tilfælde, hvor der f.eks. er tale om transport af døde produktionsdyr (kategori 2) og efterfølgende transport af foder eller produkter, der skal anvendes til fremstilling af foder (kategori 3), vil der være risiko for krydskontaminering, og som udgangspunkt vil et sådan skift mellem kategorier ikke kunne tillades.
Krydskontaminering kan undgås, når man ved brug af genbrugscontainere kun anvender containerne til et bestemt animalsk biprodukt eller afledt produkt. Fødevarestyrelsen (veterinærenheden) kan tillade, at genbrugscontainere anvendes til transport af forskellige kategorier af animalske biprodukter eller afledte produkter forudsat, at de rengøres og desinficeres, hver gang de er blevet brugt, således at krydskontaminering hindres.
Der må ikke ske sammenblanding mellem uforarbejdede animalske biprodukter og afledte produkter (forarbejdede animalske biprodukter). Hvis der alligevel sker sammenblanding, skal blandingen betragtes som uforarbejdet. Der skal altid rengøres og desinficeres ved skift fra uforarbejdet til forarbejdet materiale.
Køretøjer, genbrugscontainere, materiel m.v., som kommer i kontakt med animalske biprodukter eller afledte produkter, skal holdes rene. Hvis de ikke udelukkende anvendes til bestemte animalske biprodukter eller afledte produkter, således at krydskontaminering undgås, skal de desuden:
- være rene og tørre inden brug
- rengøres, vaskes og desinficeres efter hvert brug
- være rene og tørre inden brug
Ved transport af foder skal rengøring og desinfektion foregå i henhold til Foderhygiejneforordningen og TSE-forordningen. Se mere i afsnittet "Foderformål".
Transport til og fra biogasanlæg
Læs om transport til og fra biogasanlæg her
Foderformål
Transport af foder skal foregå i henhold til artikel 6 og bilag II i Foderhygiejneforordningen (nr. 183/2005) og bilag IV i TSE-forordningen (nr. 999/2001 med senere ændringer). Læs mere i pjecen "Transport af foder". Køkken- og madaffald bestemt til minkfoder skal udover bestemmelserne i foderlovgivningen også opfylde Gennemførelsesforordningen, nr. 142/2011, bilag VIII, kapitel I, afsnit 1, punkt 2.
Eksempel: Ved skift mellem kørsel med køkken- og madaffald bestemt til minkfoder, og andet foder eller andre animalske biprodukter, skal køretøjer, genbrugscontainere, materiel m.v. rengøres, vaskes og desinficeres efter brug i hvert enkelt tilfælde, og være rene og tørre inden brug.