Egenkontrol for virksomheder, der håndterer animalske biprodukter

Når du håndterer animalske biprodukter (ABP) i din virksomhed, skal du have et system, der sikrer, at håndteringen lever op til gældende lovgivning. Dette system kaldes egenkontrol.

Hvis du håndterer animalske biprodukter (ABP), skal du lave lave et egenkontrolprogram, der passer til dine aktiviteter og risici. Programmet skal sikre, at produkterne lever op til lovkravene.

Der findes to typer egenkontrolprogrammer:

  • Simpelt egenkontrolprogram
  • HACCP-baseret egenkontrolprogram

Alle virksomheder, der ikke er pålagt at implementere et HACCP-baseret egenkontrolprogram, skal alligevel sikre systematisk kontrol med deres aktiviteter ved et simpelt egenkontrolprogram.

Simpelt egenkontrolprogram

Kravet om et simpelt egenkontrolprogram gælder, hvis du f.eks. har følgende aktiviteter:

  • Håndterer kategori 3-materialer, der ikke skal bruges til foder.
  • Indsamler, transporterer og opbevarer én kategori af animalske biprodukter eller afledte produkter uden videre forarbejdning.

Dit simple egenkontrolprogram skal vise, hvordan du overvåger og dokumenterer, at du overholder reglerne, når du håndterer animalske biprodukter. Det simple egenkontrolprogram skal ikke indeholde de mere omfattende risikoanalyser og kontrolprocedurer, der kræves ved et HACCP-baseret egenkontrolprogram.

HACCP-baseret egenkontrolprogram

Som driftsleder på visse typer ABP-anlæg, skal din egenkontrol baseres på HACCP-principperne. HACCP står for Hazard Analysis and Critical Control Points og består af syv principper.

Kravet til et HACCP-baseret egenkontrol gælder for driftsledere på følgende typer anlæg:

  • Forarbejdningsanlæg
  • Biogas- og komposteringsanlæg
  • Anlæg til fremstilling af foder til selskabsdyr, eller
  • Håndteringsanlæg, som opbevarer og håndterer mere end én kategori af animalske biprodukter eller afledte produkter

Dit HACCP-baserede egenkontrolprogram skal være skriftligt og hjælpe dig med at holde styr på de processer, der har direkte betydning for sikker håndtering af animalske biprodukter i din virksomhed.

Programmet skal omfatte en risikoanalyse og identificere kritiske kontrolpunkter, hvor I kan forebygge, reducere eller fjerne risici. Det inkluderer at fastsætte kritiske grænser, overvåge dem og løbende dokumentere, at procedurerne overholdes.

De syv HACCP-principper

Når du skal identificere de farer, der kan være forbundet med dine aktiviteter, skal det ske ud fra en skriftlig risikoanalyse. Du skal derfor lave en risikoanalyse, før du går i gang med din aktivitet.

En risikoanalyse er en gennemgang af, hvilke farer og risici der kan opstå i forbindelse med virksomhedens aktiviteter med animalske biprodukter på de forskellige procestrin. Et procestrin kan f.eks. være varemodtagelse, håndtering, forarbejdning, opbevaring, pakning og afsendelse. I et forarbejdningsanlæg vil der typisk være flere procestrin, hvor der vil være specifikke lovkrav til f.eks. temperatur, tid og tryk.

Typer ​af relevante farer​​

Der er tre typer af risikofaktorer, som skal indgå i risikoanalysen, da disse farer kan have stor betydning for sikkerheden af de animalske biprodukter. Det drejer sig om:

  1. ​​Mikrobiologiske farer: Bakterier som salmonella og listeria, mug og skimmel som aspergillus og fusarium, vira som afrikansk svinepest, mund- og klovsygevirus, fugleinfluenza og Newcastle disease virus, samt giftstoffer fra bakterier som botulinumtoxin og fra mug, såsom aflatoksiner og ochratoksiner.
  2. Kemiske farer: Tungmetaller f.eks. bly, kviksølv, og cadmium, miljøforureninger som dioxiner og polychlorerede biphenyler, stoffer dannet under forarbejdning eller tørring f.eks. polycykliske aromatiske kulbrinter og veterinære lægemidler såsom rester af antibiotika.
  3. Fysiske farer: Fremmedlegemer som kan være sten, glasskår, metal-, plast- og emballagestumper.

Med afsæt i din risikoanalyse skal du finde ud af, om der i forbindelse med virksomhedens aktiviteter er kritiske kontrolpunkter (Critical Control Point, CCP) eller ej. Et kritisk kontrolpunkt er et procestrin, hvor du som virksomhed skal foretage kontrol for at forhindre eller fjerne en fare for sikkerheden af de animalske biprodukter eller reducere faren til et acceptabelt niveau og dermed sikre, at det kritiske kontrolpunkt er under kontrol.

Et typisk kritisk kontrolpunkt kan være forarbejdningskrav som temperatur, tid og tryk. Det vil være forarbejdningsanlæg, som ud fra risikoanalysen eller lovgivningen, vil identificere et eller flere kritiske kontrolpunkter i deres produktion.

For forarbejdningsanlæg er nogle kritiske kontrolpunkter lovgivningsbestemte. Forarbejdningsanlæg skal være udstyret med:

  • Måleudstyr til at overvåge temperatur, tid og tryk på kritiske punkter, hvis det er relevant for den anvendte forarbejdningsmetode.
  • Registreringsanordninger til løbende at dokumentere resultaterne af disse målinger, som skal være tilgængelige for offentlig og anden kontrol.
  • Passende sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre utilstrækkelig opvarmning.

Hvis du har identificeret et eller flere kritiske kontrolpunkter i din risikoanalyse, skal du nu fastsætte en kritisk grænse for hvert af de identificerede kritiske kontrolpunkter.

Det afgørende ved en kritisk grænse er, at grænsen adskiller acceptable forhold fra uacceptable forhold for animalske biprodukter. En kritisk grænse kan være målelig eller observérbar, f.eks. en mindstetemperatur, der skal reducere eller eliminere en fare.

Du skal fastlægge og gennemføre effektive overvågningsprocedurer for de identificerede kritiske kontrolpunkter. Det betyder, at du i dit egenkontrolprogram har procedurer, der beskriver følgende:

  • Hvem varetager overvågningen og dokumentation.
  • Hvornår foretages overvågningen og dokumentation.
  • Hvordan foretages overvågningen og dokumentation.

Din overvågningsprocedure skal passe til den enkelte risiko for det pågældende produkt.

Formålet er at gøre det muligt for dig at opdage afvigelser i tide, så det ikke går ud over sikkerheden af de animalske biprodukter – f.eks. hvis de animalske biprodukter gennemgår en utilstrækkelig forarbejdning.

Hvis den kritiske grænse er overskredet, skal du gøre noget straks. Det vil sige, at du skal have fastlagt korrigerende handlinger, der beskriver, hvad der skal gøres og af hvem:

  • Hvordan kommer produktet i orden igen?
  • Hvem er ansvarlig for, at det bliver gjort?

Du skal dokumentere, at du har foretaget en korrigerende handling i dit egenkontrolprogram. Dokumentationen skal beskrive, hvad du har gjort samt dato, og hvem der var den ansvarlige for udførslen af den korrigerende handling. Du skal også dokumentere den efterfølgende kontrol, også kaldet verifikationskontrol, i egenkontrolprogrammet.

Eksempel

Temperaturafvigelse.

Problem

Under varmebehandlingen af et animalsk biprodukt falder temperaturen under den kritiske grænse.

Handling

Animalske biprodukter eller afledte produkter, som mistænkes for eller konstateres ikke at være i overensstemmelse med kravene i lovgivningen, må kun fjernes fra virksomheden eller anlægget, hvis de skal bortskaffes. Materiale, der ikke har fået den krævede varmebehandling, f.eks. materiale, som er blevet fjernet ved opstarten, eller som er lækket under kogningen, skal underkastes varmebehandlingen eller indsamles og forarbejdes på ny eller bortskaffes i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 1069/2009.

Dokumentation

Registrer temperaturen, tidspunktet for afvigelsen, den korrigerende handling og hvem der udførte handlingen.

Du skal regelmæssigt gennemgå dit HACCP-baserede egenkontrolprogram og de tilhørende procedurer, så egenkontrollen altid afspejler din virksomhed og din produktion. Regelmæssig gennemgang sikrer, at dit egenkontrolprogram fungerer effektivt. Det kaldes, at du foretager en validering og verifikation af dit egenkontrolprogram. Verifikationen skal bekræfte, at styringen af dine procestrin og procedurer er implementeret og fungerer effektivt i din virksomhed.

Du skal overveje, om du skal rette i dit egenkontrolprogram, når:

  • Der er ændringer i lovgivningen, der betyder, at du skal gøre tingene anderledes.
  • Aktiviteter i virksomheden ændres, eller der ændres i indretningen af virksomheden.
  • Der konstateres gentagende fejl i et kritisk kontrolpunkt.

Du skal udarbejde, dokumentere og føre registrering, der svarer til din virksomheds art og størrelse. Dokumentationen har til formål at vise, at du har indført, iværksat og følger de procedurer, som skal sikre, at dit egenkontrolprogram er velfungerende.

Skriv eksempelvis, hvilke skemaer og fejlskemaer I vil bruge i din virksomhed. Skriv også ned, hvem der er ansvarlig for at føre HACCP-baseret egenkontrol, også hvis den ansvarlige bliver syg eller holder ferie.

Lovstof

  • Læs mere om HACCP-systemet og dokumentationskrav i ABP-anlæg i forordningen for animalske biprodukter artikel 28 og 29.
  • Læs mere om lovgivningsbestemte kritiske kontrolpunkter i forarbejdningsanlæg i gennemførselsforordningen bilag IV, kapitel I, afsnit 1.

Find alle forordninger på lovstofsiden for animalske biprodukter