Egenkontrol for virksomheder, der håndterer animalske biprodukter

Når du håndterer animalske biprodukter (ABP) i din virksomhed, skal du have et system, der sikrer, at håndteringen lever op til gældende lovgivning. Dette system kaldes egenkontrol.

Hvis du håndterer animalske biprodukter (ABP), skal du lave lave et egenkontrolprogram, der passer til dine aktiviteter og risici. Programmet skal sikre, at produkterne lever op til lovkravene.

Der findes to typer egenkontrolprogrammer:

  • Simpelt egenkontrolprogram
  • HACCP-baseret egenkontrolprogram

Alle virksomheder, der ikke er pålagt at implementere et HACCP-baseret egenkontrolprogram, skal alligevel sikre systematisk kontrol med deres aktiviteter ved et simpelt egenkontrolprogram.

Simpelt egenkontrolprogram

Kravet om et simpelt egenkontrolprogram gælder, hvis du f.eks. har følgende aktiviteter:

  • Håndterer kategori 3-materialer, der ikke skal bruges til foder.
  • Indsamler, transporterer og opbevarer én kategori af animalske biprodukter eller afledte produkter uden videre forarbejdning.

Dit simple egenkontrolprogram skal vise, hvordan du overvåger og dokumenterer, at du overholder reglerne, når du håndterer animalske biprodukter. Det simple egenkontrolprogram skal ikke indeholde de mere omfattende risikoanalyser og kontrolprocedurer, der kræves ved et HACCP-baseret egenkontrolprogram.

HACCP-baseret egenkontrolprogram

Som driftsleder på visse typer ABP-anlæg, skal din egenkontrol baseres på HACCP-principperne. HACCP står for Hazard Analysis and Critical Control Points og består af syv principper.

Kravet til et HACCP-baseret egenkontrol gælder for driftsledere på følgende typer anlæg:

  • Forarbejdningsanlæg
  • Biogas- og komposteringsanlæg
  • Anlæg til fremstilling af foder til selskabsdyr, eller
  • Håndteringsanlæg, som opbevarer og håndterer mere end én kategori af animalske biprodukter eller afledte produkter

Dit HACCP-baserede egenkontrolprogram skal være skriftligt og hjælpe dig med at holde styr på de processer, der har direkte betydning for sikker håndtering af animalske biprodukter i din virksomhed.

Programmet skal omfatte en risikoanalyse og identificere kritiske kontrolpunkter, hvor I kan forebygge, reducere eller fjerne risici. Det inkluderer at fastsætte kritiske grænser, overvåge dem og løbende dokumentere, at procedurerne overholdes.

De syv HACCP-principper

Lovstof

  • Læs mere om HACCP-systemet og dokumentationskrav i ABP-anlæg i forordningen for animalske biprodukter artikel 28 og 29.
  • Læs mere om lovgivningsbestemte kritiske kontrolpunkter i forarbejdningsanlæg i gennemførselsforordningen bilag IV, kapitel I, afsnit 1.

Find alle forordninger på lovstofsiden for animalske biprodukter