Der er defineret mikrobiologiske krav i Gennemførelsesforordningen, bilag XIII, kapitel II. Der skal udtages stikprøver til analyse af, om produkterne lever op til mikrobiologiske krav for salmonella- og enterobakterier. Stikprøver til udtagelse for salmonella eller enterobakterier skal udtages under fremstillingen og/eller underoplagringen, inden afsendelsen.
Der er ikke krav om udtagning af prøver ved fremstilling af dåsefoder samt ved fremstilling af forarbejdet foder til selskabsdyr, der er blevet behandlet i overensstemmelse med punkt 3, litra b, nr. v.
Prøverne skal overholde følgende normer hvis der er tale om forarbejdet foder, tyggepinde og tyggeben:
salmonella: ingen i 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
enterobakterier: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 i 1 g
For råt foder gælder følgende normer:
salmonella: ingen i 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
enterobakterier: n = 5, c = 2, m = 500 i 1 g, M = 5000 i 1 g
hvor:
- n = antallet af udtagne prøver der skal undersøges
- m = tærskelværdien for antallet af bakterier; resultatet betragtes som tilfredsstillende, hvis antallet af bakterier i en eller flere prøver ikke overstiger m
- M = maksimumværdien for antallet af bakterier; resultatet betragtes som utilfredsstillende, hvis antallet af bakterier i en eller flere af de udtagne prøver er M eller derover
- c = antallet af udtagne prøver, hvis bakterietal kan ligge mellem m og M, idet prøven stadig betragtes som acceptabel, hvis bakterietallet i de andre udtagne prøver er m eller derunder