Indførsel af dyr fra tredjelande

Hvis du har til hensigt at flytte dyr til Danmark fra tredjelande, skal det ske efter de dyresundhedsmæssige regler, der beskrives her på siden.

Del V i forordning (EU) 2016/429 om overførbare dyresygdomme (dyresundhedsloven) indeholder nogle grundlæggende
dyresundhedsmæssige regler for indførsel til EU af levende dyr, avlsmateriale og animalske produkter.

Sendinger af dyr må kun indføres til EU, hvis de opfylder de generelle indførselskrav:

  • Godkendt tredjeland. Dyrene skal komme fra et land, der er godkendt med hensyn til den pågældende art, og som er opført på listen over godkendte lande eller som Fødevarestyrelsen har godkendt. 
  • Dyresundhed. Dyrene skal opfylde alle de relevante dyresundhedsmæssige krav. 
  • Ledsagedokumenter. Dyrene skal være ledsaget af et dyresundhedscertifikat, som er udstedt af tredjelandets kompetente myndighed (en embedsdyrlæge) eller anden erklæring/dokument afhængig af hvad der kræves for den specifikke sending.

I visse tilfælde er det desuden et krav, at dyrene stammer fra godkendte virksomheder, der i så fald også skal være listede.

Indførsel af akvatiske dyr, landdyr, fugle, bier, hunde, katte og fritter

Derudover er der specifikke dyresundhedsmæssige krav til akvatiske dyr og visse landdyr (hovdyr, fugle (fjerkræ og fugle i fangenskab), bier, hunde, katte og fritter). De harmoniserede dyresundhedskrav findes i delegeret forordning (EU) 2020/692.

  • Landelisterne for de harmoniserede dyr, findes i gennemførelsesforordning (EU) 2021/404
  • Certifikatmodeller for akvatiske fremgår af 2020/2236
  • Certifikatmodeller for landdyr fremgår af 2021/403

Læs mere om indførsel af akvatiske dyr til Danmark

Læs mere om indførsel af landdyr til Danmark

Læs mere om indførsel af hunde, katte og fritter

Indførsel af andre arter af dyr

For visse arter, og deres avlsmateriale, som der ikke fremgår harmoniserede EU-krav for indførsel af i forordningerne nævnt ovenfor, er der etableret nationale regler og krav til indførsel til Danmark.   

Bekendtgørelse nr. 545 af 23. maj 2025 om dyresundhedsmæssige krav ved indførsel fra tredjelande af bestemte arter af dyr samt avlsmateriale heraf supplerer de grundlæggende regler med dyresundhedsmæssige krav til andre landdyr end hovdyr, fugle (fjerkræ og fugle i fangenskab), bier, hunde, katte og fritter. 

De nationale krav er udformet baseret på individuelle risikovurderinger, og stiller krav om veterinære betingelser, som skal stilles af den kompetente myndighed i afsenderlandet.

  • Certifikatmodeller for ikke-harmoniserede dyr findes i certifikatdatabasen:
    Se certifikatdatabasen

    Hvis der for en relevant art ikke eksisterer en certifikatmodel, kan der rettes henvendelse til Fødevarestyrelsen, med anmodning om at der udarbejdes en risikovurdering for indførsel af den aktuelle art.
  • Med mindre andet fremgår af kravene i bekendtgørelse nr. 545 af 23. maj 2025, eller certifikatmodellerne, gælder kravene for indførsel fra alle tredjelande. 

Dyr af bestemte arter skal også grænsekontrolleres, som andre levede dyr. Hvirvelløse dyr, der indføres med et videnskabeligt formål er dog undtaget dette krav.

Grænsekontrol

Sendinger af dyr, som indføres​ fra tredjelande til EU, skal kontrolleres på et EU godkendt grænsekontrolsted. Reglerne om grænsekontrol fremgår af forordningen om offentlig kontrol, og dertilhørende relevante supplerende forordninger.

Visse typer af sendinger af dyr er undtaget fra kravet om grænsekontrol, men de dyresundhedsmæssige indførselskrav skal være opfyldt.

Det drejer sig:

  • Hvirvelløse dyr bestemt til videnskabelige formål, såsom forsknings- eller uddannelsesaktiviteter eller forskning relateret til produktudviklingsaktiviteter, forudsat at:
    • de opfylder de dyresundhedsmæssige krav nævnt herover.
    • deres indførsel er godkendt på forhånd til det pågældende formål af Dyreforsøgstilsynet.
      • For nuværende er det kun blækstrutter, der skal søges godkendelse til hos Dyreforsøgstilsynet, når der er tale om hvirvelløse dyr bestemt til videnskabelige formål.
      • Gå til Dyreforsøgstilsynets hjemmeside
      • Der kan eventuelt være krav om forudgående godkendelser, hvis der er tale om invasive, ikke-hjemmehørende arter
    • de og produkter afledt heraf, med undtagelse af de mængder, der er anvendt til videnskabelige formål, bortskaffes eller videresendes til oprindelsestredjelandet, når aktiviteterne i forbindelse med de videnskabelige formål er gennemført.
    • I stedet for grænsekontrol, skal sådanne sendinger underkastes kontrol efter forordning 1143/2014 om invasive arter, hvor dette er relevant.
  • Selskabsdyr, der rejser med deres ejer eller en bemyndiget person i en ikke-kommerciel flytning