Grisetransporter i EU må højst vare 24 timer. Derefter er der krav om, at grisene skal læsses af, fodres og vandes, og de skal have en hvileperiode på mindst 24 timer inden evt. videre transport.
Forud for transporter, der varer mere end 8 timer, skal den, der organiserer transporten, indsende en såkaldt logbog til Fødevarestyrelsen. Logbogen, der bl.a. indeholder den planlagte rute, angivelse af transportkøretøj og lignende, valideres af Fødevarestyrelsen forud for transporten, såfremt planen er realistisk.
Når grisetransporter afgår fra Danmark til udlandet, skal alle grisene kontrolleres af Fødevarestyrelsens dyrlæger. Dyrlægerne udsteder certifikater, hvoraf bl.a. dyrenes og oprindelsesstedets sundhedsstatus fremgår, og om dyrene er transportegnede.
Der er regler for transportmidler til grisetransport og for transportforholdene. Fødevarestyrelsen udfører stikprøvekontroller ved ca. 5 pct. af alle transporter til udlandet og ved 0,5 pct. af de transporter, der ankommer til danske slagterier. Her kontrolleres transportmidlets indretning og funktion samt transportforholdene for dyrene, for eksempel adgang til vand, ventilation, og om den plads, som grisene har til rådighed, er i overensstemmelse med reglerne.
Når en længerevarende transport til udlandet er gennemført, skal transportøren give Fødevarestyrelsen adgang til data om transporten, herunder GPS-data og registreringer fra temperaturovervågningssystemet på køretøjet. Fødevarestyrelsen kontrollerer, at transporten er udført efter reglerne og bl.a. holdt sig inden for maksimale transporttider og temperaturgrænserne.