Mennesker og dyr kan blive syge af salmonella fra kæledyrsfoder. Læs om hvad du kan gøre for at undgå smitte med salmonella fra foder til dit kæledyr samt om symptomerne på smitte.
Godbidder til hunde og katte som tyggeben og grisetryner kan i nogle tilfælde være inficeret med salmonellabakterier – og i værste fald gøre både dyr og ejer alvorligt syge.
Omkring 1.000 danskere bliver hvert år konstateret smittet med salmonella hos lægen, mens det reelle antal sandsynligvis ligger på 7-8.000 smittede. Salmonellabakterier bliver typisk spredt gennem fødevarer som f.eks. kød eller krydderurter fra udlandet, men kan også forekomme i kæledyrsfoder.
Salmonella kan især være farligt for sårbare personer som f.eks. ældre eller børn, der ofte er i tæt kontakt med hunde eller katte.
Hvis du vil undgå smitte med salmonella fra foder, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du:
Hvis du er dyrehandler og tilbyder dine kunder en foderbuffet, kan det være en god idé at tilbyde plastikhandsker og skeer for at undgå at sprede bakterier.
Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast. Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid. Man bliver gerne syg 1/2 - 2 døgn efter at være blevet smittet med salmonella.
Hvis der er salmonella i foder, skyldes det typisk enten forurenede råvarer eller krydskontaminering.
For kæledyr er det ofte barf (råt foder) eller tørrede produkter som griseører, tyggepinde mm., der er fundet salmonella i.
Fødevarestyrelsen kontrollerer og vejleder fodervirksomheder i reglerne om forebyggelse og bekæmpelse af salmonella i foder.
Se hvordan du vasker hænder
Læs mere om salmonella i foder
Læs mere om salmonella i fødevarer
Læs mere om kampagnen 'Salmonellabakterier i foder til selskabsdyr'