Kategori 3-materiale skal som udgangspunkt forarbejdes på et godkendt forarbejdningsanlæg, hvis det skal bruges til at fremstille foder til opdrættede dyr. Forarbejdningsanlægget skal være godkendt efter artikel 24, stk. 1, litra a) i forordningen om animalske biprodukter.
Læs mere om godkendelse og registrering af en biproduktvirksomhed
Det er kun kategori 3-materiale, som man må bruge til at fremstille fodermidler. Kategori 3-materiale må ikke bruges til at fremstille fodermidler, hvis det er så fordærvet, at det udgør en risiko for menneskers eller dyrs sundhed. Læs om materialet i Forordning 1069/2009, artikel 10, litra a)-m).
Følgende mikrobiologiske krav gælder for fodermidler:
Prøver af slutprodukterne, der udtages under oplagringen eller ved udlagringen fra forarbejdningsanlægget, skal overholde følgende krav:
- salmonella: ingen i 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
- enterobakterier: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 i 1 g
hvor:
- n = antallet af udtagne prøver, der skal undersøges
- m = tærskelværdien for antallet af bakterier; resultatet betragtes som tilfredsstillende, hvis antallet af bakterier i alle udtagne prøver ikke overstiger m
- M = maksimumsværdien for antallet af bakterier; resultatet betragtes som utilfredsstillende, hvis antallet af bakterier i en eller flere af de udtagne prøver er M eller derover
- c = antallet af udtagne prøver, hvis bakterietal kan ligge mellem m og M, idet prøven stadig betragtes som acceptabel, hvis bakterietallet i de andre udtagne prøver er m eller derunder.
De mikrobiologiske krav gælder ikke for afsmeltet fedt eller fiskeolie fra forarbejdning af animalske biprodukter, hvis der udtages prøver af det forarbejdede animalske protein, der fremkommer under samme forarbejdningsproces, for at sikre, at disse krav er overholdt.
Animalske biprodukter fra slagterier (kød og kødprodukter) skal transporteres ved højst 7°C, når produkterne ikke længere er bestemt til konsum, men skal bruges til fodermidler.
Andre typer uforarbejdet kategori 3-materiale til fodermidler skal oplagres og transporteres nedkølet, frosset eller ensileret - med mindre det bliver forarbejdet indenfor 24 timer efter indsamling eller afslutning på oplagringen, og transporten skal foregå i transportmidler ved den samme temperatur som under oplagring.
Foderforbuddet indeholder regler for forebyggelse af kogalskab og lignende sygdomme hos andre dyrearter. Der er derfor supplerende regler for fremstilling af fodermidler og foderblandinger for at sikre, at der ikke er indhold af uautoriserede animalske bestanddele i foder.
Foruden reglerne i foderforbuddet, om hvilke fodermidler der må fodres til hvilke dyrearter, er der forbud mod fodring med forarbejdet animalsk protein produceret af en art til samme dyreart.
Det er eksempelvis forbudt at fodre opdrættede laks med forarbejdet animalsk protein fremstillet af opdrættede laks.