Det er tilladt at fodre opdrættede dyr med visse typer af tidligere fødevarer.
Hvad er tidligere fødevarer?
Tidligere fødevarer er fødevarer, som ikke længere er bestemt til at skulle indtages af mennesker. I forordningen om animalske biprodukter er de beskrevet som: "Animalske produkter eller fødevarer indeholdende animalske produkter, som ikke længere er bestemt til konsum af kommercielle grunde eller på grund af fremstillingsvanskeligheder, mangler ved emballagen eller andre fejl, der ikke indebærer nogen risiko for folke- eller dyresundheden".
Tidligere fødevarer kan være vegetabilske, animalske eller begge dele. Nogle tidligere fødevarer må ikke anvendes direkte som foder.
Tidligere fødevarer er ikke køkken- og madaffald
Vær opmærksom på, at tidligere fødevarer ikke er det samme som køkken- og madaffald. Fødevarer indsamlet fra restauranter, cateringvirksomheder og køkkener (herunder centralkøkkener og husholdningskøkkener) er ikke tidligere fødevarer, men derimod køkken- og madaffald, og det må ikke bruges til foder.
Læs mere om andre anvendelsesmuligheder for køkken- og madaffald
Nogle tidligere fødevarer kan bruges direkte som foder
Direkte brug som foder er, når den tidligere fødevare kan benyttes uden foregående forarbejdning på et forarbejdningsanlæg godkendt til det.
Der er forskellige krav til tidligere fødevarer, som leveres direkte til opdrættede dyr, fordi der bl.a. skelnes mellem, hvad den enkelte dyreart bruges til. Er der eksempelvis tale om fødevareproducerende dyr (f.eks. kvæg, grise og høns), eller pelsdyr (f.eks. mink) og selskabsdyr (f.eks. hund og kat).
Visse typer af tidligere fødevarer må bruges til foder til fødevareproducerende dyr, hvis de har været opbevaret adskilt fra fødevarer, der ikke må bruges som foder, f.eks. kød og fisk.
Eksempler på tidligere fødevarer, som kan leveres og bruges direkte som foder
- Tidligere fødevarer, der er sammensatte fødevarer, og som indeholder én eller flere af følgende animalske ingredienser: mælk, mælkebaserede produkter, produkter afledt af mælk, æg, ægprodukter, honning, fedt, kollagen eller gelatine fra ikke-drøvtyggere (f.eks. grise). Produkterne skal være færdigforarbejdede som fødevarer, eksempelvis brød, kager, kiks, chips m.m.
- Tidligere fødevarer, der indeholder kollagen og/eller gelatine fra ikke-drøvtyggere (f.eks. grise), kan anvendes som foder. Eksempelvis vingummi og marmelade.
- Tidligere fødevarer, der ikke indeholder animalske ingredienser, eksempelvis frugt og grønt. Der er ikke krav om, at disse fødevarer skal være forarbejdede. Se også afsnittet om vegetabilske restprodukter.
Læs mere om betingelserne for at levere restprodukter og tidligere fødevarer til foderbrug fra bagerier og virksomheder med køkken og fra virksomheder med eller uden køkkenaktivitet (pdf)
Tidligere fødevarer, som ikke må bruges direkte som foder
Tidligere fødevarer med andet animalsk indhold end de nævnte ovenfor må som udgangspunkt ikke leveres direkte som foder. Eksempler på tidligere fødevarer, som ikke må leveres og bruges direkte som foder:
- Tidligere fødevarer, der kun indeholder tilladte animalske ingredienser, men som ikke har været holdt korrekt adskilt fra fødevaretyper, der ikke må bruges som foder
- Tidligere fødevarer, der indeholder kød og/eller fisk. Eksempelvis pizzasnegle med skinke på, pølsehorn, forårsruller der indeholder kødprodukter, focacciaboller m.m.
- Rå æg samt visse andre typer restprodukter med ikke-forarbejdet animalsk indhold. Eksempelvis kagedej der indeholder æg og/eller mælkeprodukt
- Flødeskumskager og lagkager, da disse indeholder animalske ingredienser, der ikke kan betragtes som en færdigforarbejdet del af bagværket
- Færdigproducerede mejeriprodukter, som drikkemælk, yoghurt, fløde og ost
Pasteuriseringskravene til færdigproducerede mejeriprodukter som drikkemælk, yoghurt, fløde og ost er ikke tilstrækkelige til at slå f.eks. mund- og klovsygevirus ihjel. Der er derfor særlige krav til ekstra forarbejdning af mælkeprodukter, før de må bruges som foder. Det er et eksempel på, at der kan være skrappere krav til foder end til fødevarer.
Betingelser for at bruge tidligere fødevarer, som ikke må bruges direkte som foder
Der gælder særlige regler, når man ønsker at benytte de ovennævnte tidligere fødevarer til foder. Det kan kun tillades, hvis disse tidligere fødevarer f.eks. leveres til et forarbejdningsanlæg eller petfoodanlæg, som er godkendt efter forordningen om animalske biprodukter, hvor produkterne kan indgå i den pågældende virksomheds foderproduktion.
Læs mere animalsk foder af animalsk oprindelse