Håndtering af køkken- og madaffald og tidligere fødevarer (animalske biprodukter) i fødevarevirksomheder

Mange fødevarevirksomheder håndterer, anvender eller sælger produkter, som indeholder komponenter af animalsk oprindelse. Disse komponenter, som ikke udnyttes til konsum eller ikke ønskes brugt i den endelige produktfremstilling, klassificeres som animalske biprodukter (ABP). Som udgangspunkt, skal alle virksomheder, der håndterer animalske biprodukter, godkendes eller registreres.

Virksomheder, der håndterer, anvender eller sælger animalske produkter som en del af deres daglige drift, bør være yderst opmærksomme på de specifikke regler og retningslinjer, der gælder for håndtering af animalske biprodukter.

Animalske biprodukter kan bl.a. omfatte tidligere fødevarer, køkken- og madaffald eller restprodukter såsom:

  • Produkter med udløbet holdbarhedsdato i detailbutikker, som ikke længere er egnede til konsum
  • Køkken og madaffald i restauranter og storkøkkener m.v.
  • Mejerier, der leverer f.eks. valle til foderproduktion
  • Fiskeafskær fra fiskevirksomheder, der f.eks. leveres til foderbrug

Det er nøje reguleret, hvordan animalske biprodukter skal indsamles, håndteres, anvendes eller bortskaffes. Animalske biprodukter kan udgøre en potentiel risiko for både menneskers og dyrs sundhed og skal derfor håndteres i overensstemmelse med reglerne i forordningen for animalske biprodukter og gennemførselsforordningen. 

Som udgangspunkt skal alle virksomheder, der håndterer animalske biprodukter, godkendes eller registreres efter forordningen om animalske biprodukter.

Det gælder også for fødevarevirksomheder, der udfører andre aktiviteter med animalske biprodukter end selve frembringelsen af animalske biprodukter samt opbevaring af dette animalske biprodukter indtil afsendelse. Eksempelvis: 

  • Et mejeri, der ønsker at fremstille fodermidler (bortset fra levering af animalske biprodukter direkte til husdyrforbrug til foder, se mere om dette på siden "Animalske biprodukter fra mejerier til husdyrbrug").

Læs mere om animalske biprodukter fra mejerier til husdyrbrug til foder

  • En fødevarevirksomhed, der ønsker at modtage animalske biprodukter fra andre fødevarevirksomheder, herunder fødevarelagre, der ønsker at modtage animalske biprodukter (f.eks. fødevarer hvor datoen er overskredet) fra andre fødevarelagre.
  • Et slagteri, der ønsker at fremstille minkfoder eller råt foder til selskabsdyr.

Undtagelse fra krav om registrering

Fødevarevirksomheder behøver ikke registrere sig for animalske biprodukter, hvis de kun producerer og opbevarer animalske biprodukter som en del af deres allerede godkendte fødevareaktiviteter.

Detailhandlere, som f.eks. detailslagtere, må gerne sælge råt foder som kødben til kæledyr, hvis det er produceret på stedet og kun opbevares direkte til salg. Dette er ikke omfattet af forordningen om animalske biprodukter, så detailhandlere behøver ikke registrere sig.

Læs om, hvordan du registrerer dig og undtagelser fra krav om registrering

Fødevarevirksomheders forpligtelser ved frembringelse og opbevaring

Fødevarevirksomheder, der frembringer animalske biprodukter og opbevarer produkterne indtil afsendelse, skal altid opfylde kravene i forordningerne om animalske biprodukter. 

Læs mere om animalske biprodukter

Ud over de generelle krav til animalske biprodukter er der særlige krav til køkken- og madaffald fra restauranter, storkøkkener m.v. samt til tidligere fødevarer fra fødevarevirksomheder, f.eks. supermarkeder, detail og engros fødevarevirksomheder.

Køkken- og madaffald er "Alle affaldsfødevarer, herunder brugt madolie, med oprindelse i restauranter, cateringvirksomheder og køkkener, herunder centralkøkkener og husholdningskøkkener". Definitionen på køkken-og madaffald findes i gennemførselsforordningens bilag I, nr. 22. 

Anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder for køkken- og madaffald

Der er følgende anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder for køkken- og madaffald:

  • Bortskaffelse med dagrenovation med efterfølgende forbrænding
  • Anvendelse i biogasanlæg eller komposteringsanlæg
  • Forarbejdning i forarbejdningsanlæg, hvor det efterfølgende f.eks. kan anvendes til fremstilling af biodiesel eller organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler (OGJ)
  • Det er forbudt at bruge køkken- og madaffald til foder.

Køkken- og madaffald, der stammer fra transportmidler i international fart, er kategoriseret som kategori 1-materiale og skal bortskaffes som sådan.

Læs mere om bortskaffelse af kategori 1-materiale

For køkken- og madaffald, som ikke er omfattet af forordningen om animalske biprodukter, stilles der ikke krav om handelsdokumenter og fortegnelser efter forordningen. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at virksomheder skal kunne dokumentere, hvad de gør med deres køkken- og madaffald.

Læs mere om indsamling af køkken- og madaffald samt tidligere fødevarer til biogasanlæg

Anvendelse af brugt madolie/fritureolie som brændstof

I forordningen om animalske biprodukter betragtes brugt madolie som køkken- og madaffald, og det er omfattet af forordningen som beskrevet ovenfor om køkken- og madaffald.

Direkte anvendelse af brugt fritureolie som brændstof er ikke omfattet af forordningen om animalske biprodukter og gennemførelsesforordningen. Men vær opmærksom på, at fremstilling af biodiesel i henhold til gennemførelsesforordningen, bilag IV, kapitel IV, afsnit 2 D, er omfattet af forordningens og gennemførelsesordningens bestemmelser.

Miljølovgivningen

Brugt madolie er omfattet af miljølovgivningen. Derfor skal man kontakte kommunen, inden man begynder fremstilling af brændstof.

Tidligere fødevarer er fødevarer af animalsk oprindelse eller med animalsk indhold (bortset fra køkken- og madaffald), som ikke skal anvendes til konsum. Enten af kommercielle grunde eller på grund af fremstillingsvanskeligheder, mangler ved emballagen eller andre fejl, der ikke indebærer en risiko for mennesker og dyr. 

Tidligere fødevarer kategoriseres som kategori 3-materiale og kan anvendes som sådan. Indsamling og transport af tidligere fødevarer skal ske i henhold til bilag VIII i gennemførelsesforordningen.

Læs mere om kategori 3-materiale

De tidligere fødevarer kan anvendes og bortskaffes i henhold til artikel 14 i forordningen om animalske biprodukter.

Hvis de tidligere fødevarer via dagrenovationen sendes direkte til forbrænding på et godkendt forbrændingsanlæg, vil der ikke være krav om handelsdokumenter., såfremt det på anden vis dokumenteres at forbrændingsanlægget har modtaget animalske biprodukter.

Læs mere om levering af tidligere fødevarer til foder