Fødevarevirksomheder, der frembringer animalske biprodukter og opbevarer produkterne indtil afsendelse, skal altid opfylde kravene i forordningerne om animalske biprodukter.
De relevante krav i forordningerne om animalske biprodukter er kort beskrevet:
- Krav om kategorisering
- Krav Krav om indsamling, identifikation og mærkning
- Krav om anvendelse og bortskaffelse
- Krav om sporbarhed
Kategorisering
Hvis fødevarevirksomheder frembringer animalske biprodukter, skal de som første led i håndteringen kategorisere produktet i en af tre kategorier, afhængig af hvilken risiko de udgør.
For kategori 3-materiale, der skal bruges til fremstilling af foder, skal virksomheden desuden afklare, hvilken type ABP det drejer sig om, da dette er vigtigt for, om materialet må anvendes til foder.
Indsamling, identifikation og mærkning
Identifikation af animalske biprodukter omfatter kategorisering og mærkning. Efter kategorisering skal fødevarevirksomheden sikre:
- at det animalske biprodukt mærkes, så det er identificerbart som kategori 1, 2 eller 3 under indsamling og opbevaring i fødevarevirksomheden.
- at det animalske biprodukt hele tiden holdes adskilt fra andre produkter.
Formålet er at undgå sammenblanding af animalske biprodukter med fødevarer fra det tidspunkt, hvor ABP frembringes, under indsamling og opbevaring og efterfølgende under transporten til virksomheden, der modtager produktet.
Anvendelse og bortskaffelse
Animalske biprodukter skal anvendes eller bortskaffes efter reglerne i forordningen om animalske biprodukter. De mulige anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder afhænger af, hvilken kategori og type af ABP der er tale om.
Animalske biprodukter må leveres til godkendte eller registrerede modtagere eller til et miljøgodkendt affaldsforbrændingsanlæg. Forhandlere og transportører kan derimod ikke være modtagere, selv om de er registreret efter forordningen om animalske biprodukter.
Sporbarhed
Ved afsendelse af animalske biprodukter skal fødevarevirksomheden sikre sig, at kravene til sporbarhed er opfyldt.
Forsendelsen skal ledsages af et korrekt udfyldt handelsdokument, som afsendervirksomheden skal beholde en kopi af.
Desuden skal fødevarevirksomheden føre fortegnelser over alle afsendte forsendelser af animalske biprodukter.