Håndtering af køkken- og madaffald og tidligere fødevarer (animalske biprodukter) i fødevarevirksomheder

Mange fødevarevirksomheder håndterer, anvender eller sælger produkter, som indeholder komponenter af animalsk oprindelse. Disse komponenter, som ikke udnyttes til konsum eller ikke ønskes brugt i den endelige produktfremstilling, klassificeres som animalske biprodukter (ABP).

Animalske biprodukter kan bl.a. omfatte tidligere fødevarer, køkken- og madaffald eller restprodukter såsom:

  • Produkter med udløbet holdbarhedsdato i detailbutikker, som ikke længere er egnede til konsum.
  • Køkken og madaffald i restauranter og storkøkkener m.v.
  • Mejerier, der leverer f.eks. valle til foderproduktion.
  • Fiskeafskær fra fiskevirksomheder, der f.eks. leveres til foderbrug.

Hvis virksomheder håndterer, anvender eller sælger animalske produkter som en del af deres daglige drift, bør de være opmærksomme på regler og retningslinjer for animalske biprodukter. Det er nøje reguleret, hvordan animalske biprodukter, herunder tidligere fødevarer, køkken- og madaffald og restprodukter skal indsamles, håndteres, anvendes eller bortskaffes. Det skyldes, at ABP kan udgøre en potentiel risiko for både menneskers og dyrs sundhed.

Animalske biprodukter skal håndteres i overensstemmelse med de relevante regler i forordningen for animalske biprodukter og gennemførelsesforordningen.

Som udgangspunkt skal alle virksomheder, der håndterer animalske biprodukter, godkendes eller registreres efter forordningen om animalske biprodukter. Det gælder også for fødevarevirksomheder, der udfører andre aktiviteter med ABP end selve frembringelsen samt opbevaring indtil afsendelse.

Eksempelvis:

  • Et mejeri, der ønsker at fremstille fodermidler (bortset fra levering af animalske biprodukter direkte til husdyrbrug til foder).
  • En fødevarevirksomhed, der ønsker at modtage animalske biprodukter fra andre fødevarevirksomheder, herunder fødevarelagre, der ønsker at modtage ABP (f.eks. fødevarer hvor datoen er overskredet) fra andre fødevarelagre.
  • Et slagteri, der ønsker at fremstille minkfoder eller råt foder til selskabsdyr.

Undtagelse fra krav om registrering

Fødevarevirksomheder behøver ikke registrere sig for animalske biprodukter, hvis de kun producerer og opbevarer produkterne som en del af deres allerede godkendte fødevareaktiviteter.

Detailhandlere som detailslagtere må gerne sælge råt foder som kødben til kæledyr, hvis det er produceret på stedet og kun opbevares direkte til salg. Dette er ikke omfattet af forordningen om animalske biprodukter, så detailhandlere behøver ikke registrere sig.

Fødevarevirksomheder, der frembringer animalske biprodukter og opbevarer produkterne indtil afsendelse, skal altid opfylde kravene i forordningerne om animalske biprodukter.

De relevante krav i forordningerne om animalske biprodukter er kort beskrevet:

  • Krav om kategorisering
  • Krav Krav om indsamling, identifikation og mærkning
  • Krav om anvendelse og bortskaffelse
  • Krav om sporbarhed

Kategorisering

Hvis fødevarevirksomheder frembringer animalske biprodukter, skal de som første led i håndteringen kategorisere produktet i en af tre kategorier, afhængig af hvilken risiko de udgør.

For kategori 3-materiale, der skal bruges til fremstilling af foder, skal virksomheden desuden afklare, hvilken type ABP det drejer sig om, da dette er vigtigt for, om materialet må anvendes til foder.

Indsamling, identifikation og mærkning

Identifikation af animalske biprodukter omfatter kategorisering og mærkning. Efter kategorisering skal fødevarevirksomheden sikre:

  • at det animalske biprodukt mærkes, så det er identificerbart som kategori 1, 2 eller 3 under indsamling og opbevaring i fødevarevirksomheden.
  • at det animalske biprodukt hele tiden holdes adskilt fra andre produkter.

Formålet er at undgå sammenblanding af animalske biprodukter med fødevarer fra det tidspunkt, hvor ABP frembringes, under indsamling og opbevaring og efterfølgende under transporten til virksomheden, der modtager produktet.

Anvendelse og bortskaffelse

Animalske biprodukter skal anvendes eller bortskaffes efter reglerne i forordningen om animalske biprodukter. De mulige anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder afhænger af, hvilken kategori og type af ABP der er tale om.

Animalske biprodukter må leveres til godkendte eller registrerede modtagere eller til et miljøgodkendt affaldsforbrændingsanlæg. Forhandlere og transportører kan derimod ikke være modtagere, selv om de er registreret efter forordningen om animalske biprodukter.

Sporbarhed

Ved afsendelse af animalske biprodukter skal fødevarevirksomheden sikre sig, at kravene til sporbarhed er opfyldt.

Forsendelsen skal ledsages af et korrekt udfyldt handelsdokument, som afsendervirksomheden skal beholde en kopi af.

Desuden skal fødevarevirksomheden føre fortegnelser over alle afsendte forsendelser af animalske biprodukter.

Ud over de generelle krav er der særlige krav til køkken- og madaffald fra restauranter, storkøkkener mv. samt til tidligere fødevarer fra fødevarevirksomheder, f.eks. supermarkeder, detail og engros fødevarevirksomheder.

Definitionen af "køkken- og madaffald" er: "Alle affaldsfødevarer, herunder brugt madolie, med oprindelse i restauranter, cateringvirksomheder og køkkener, herunder centralkøkkener og husholdningskøkkener".

Anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder for køkken- og madaffald

Der er følgende anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder for køkken- og madaffald:

  • Bortskaffelse med dagrenovation med efterfølgende forbrænding
  • Anvendelse i biogasanlæg eller komposteringsanlæg
  • Forarbejdning i forarbejdningsanlæg, hvor det efterfølgende f.eks. kan anvendes til fremstilling af biodiesel eller organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler (OGJ)
  • Det er forbudt at bruge køkken- og madaffald til foder.

Køkken- og madaffald, der bortskaffes med dagrenovationen, er undtaget sporbarhedskravet i forordningen om animalske biprodukter. Dog skal virksomheden kunne dokumentere, hvad de gør med deres køkken- og madaffald.

Køkken- og madaffald, der stammer fra transportmidler i international fart, er kategoriseret som kategori 1-materiale og skal bortskaffes som sådan.

Tidligere fødevarer er fødevarer af animalsk oprindelse eller med animalsk indhold (bortset fra køkken- og madaffald), som ikke skal anvendes til konsum. Enten af kommercielle grunde eller på grund af fremstillingsvanskeligheder, mangler ved emballagen eller andre fejl, der ikke indebærer en risiko for mennesker og dyr. 

Kategori, anvendelse og bortskaffelse

Tidligere fødevarer kategoriseres som kategori 3-materiale og kan anvendes som sådan. Indsamling og transport af tidligere fødevarer skal ske i henhold til bilag VIII i gennemførelsesforordningen.

De tidligere fødevarer kan anvendes og bortskaffes i henhold til artikel 14 i forordningen om animalske biprodukter.

Hvis de tidligere fødevarer via dagrenovationen sendes til forbrænding på et godkendt forbrændingsanlæg, vil der ikke være krav om handelsdokumenter.