Mærkning og markedsføring af fødevarer

Mærkningen af fødevarer skal sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger om et produkt. Det kan for eksempel være oplysninger om ingredienser, næringsindhold eller holdbarhed.

Der er en række regler for, hvilke oplysninger forbrugeren skal have om en fødevare. Formålet med mærkningen er dels at sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger om de enkelte fødevarer, dels at skabe grundlag for en effektiv kontrol. Desuden skal reglerne sikre forbrugeren imod vildledende mærkning og markedsføring, når virksomheden bruger frivillig fødevareinformation. 

Fødevareinformationsforordningen gælder generelt for alle fødevarer. For visse fødevarer er der specifikke regler for mærkning (herunder handelsnormer, varestandarder og geografiske betegnelser), og i disse tilfælde vil de specifikke regler supplere/erstatte fødevareinformationsforordningen.

For visse fødevarer er der krav om godkendelse, inden fødevaren må markedsføres. Det gælder f.eks. novel foods, og som en del af godkendelsesprocessen for disse fødevarer kan der være fastsat en række særlige mærkningskrav for at beskytte forbrugerne. 

Find mere information om de relevante regler

Generelle mærkningskrav

Læs om, hvilke generelle regler gælder for mærkning af fødevarer, f.eks. allergenmærkning, holdbarhedsdato og næringsdeklaration.

Frivillig fødevareinformation

Læs om regler for frivillig fødevareinformation, f.eks. ernærings- og sundhedsanprisninger, Dyrevelfærdsmærket og klimamærke.

Produktspecifikke mærkningsregler

Læs om, hvilke produktspecifikke regler gælder for mærkning af fødevarer, f.eks. for fiskevarer, oksekød og mineralvand.

Novel food

Læs om godkendelse og mærkningskrav for nye fødevarer og fødevareingredienser

E-handel

Læs om regler for markedsføring af fødevarer online (e-handel), herunder registrering og mærkning.