For at gøre det lettere for forbrugere med allergi eller intolerans at se, om en fødevare indeholder allergene ingredienser, skal allergene ingredienser fremhæves i ingredienslisten.
Forbrugerne skal kunne få information om indhold af allergene ingredienser i ikke-færdigpakkede varer.
Derfor skal restauranter og spisesteder også kunne oplyse deres kunder om ingredienser i maden.
Læs mere i afsnit 18 om angivelse af allergene ingredienser i ingredienslisten i Mærkningsvejledningen
Hvordan skal man oplyse om allergener ingredienser?
Oplysninger om allergene ingredienser kan gives enten skriftligt eller mundtligt.
For færdigpakkede fødevarer skal oplysninger om allergener altid være skriftlige. Se definitionen af færdigpakkede fødevarer i Mærkningsvejledningen.
Hvis en virksomhed vælger at give oplysningerne mundtligt, skal der et synligt sted, f.eks. på et skilt i virksomheden være information om, at kunden kan få oplysninger om allergene ingredienser ved at henvende sig til personalet. Hvis der er tale om en virksomhed, hvor maden bestilles via en hjemmeside, skal oplysningen også fremgå af hjemmesiden.
Muligheden, for at give oplysningerne mundtligt, gælder for mad serveret på spisestedet eller for fødevarer, der pakkes på salgsstedet på anmodning af køberen (f.eks. pizzaen, der bestilles via nettet) eller er færdigpakkede med henblik på direkte salg.
Direkte salg omfatter både den situation, hvor der pakkes til salg på samme salgsdato, og den situation, hvor varer i samme detailforretning fremstilles, pakkes og udbydes til salg og skal sælges i en periode, der er længere end én salgsdag.
Læs mere i afsnit 13 om de særlige salgssituationer i Mærkningsvejledningen