Med virkning fra 1. januar 2025 er handelsnormerne for frugt og grønt revideret. Der er på en række områder tale om betydelige ændringer.
Der er tale om ganske komplicerede regler, og Fødevareskrivelsen har udarbejdet en samlet beskrivelse af reglerne i dokumentet:
Oversigt over handelsnormerne for frugt og grønt
Handelsnormerne omfatter:
- Stort set alle former for frisk frugt og grønt. Det gælder også frisk frugt og grønt, der er hakket, snittet eller tilsvarende.
- En række nødder og tørrede frugter.
Forarbejdet frugt og grønt, f.eks. kogte eller syltede produkter, er ikke omfattet.
Produkterne kan være omfattet på tre niveauer:
- Særlige handelsnormer, inkl. mærkning med oprindelsesland.
- Den generelle handelsnorm, inkl. mærkning med oprindelsesland.
- (Kun) mærkning med oprindelsesland.
Handelsnormerne er tekniske standarder, der har til formål at sikre et gennemsigtigt marked for friske frugter og grønsager. Reglerne omfatter krav til den ydre kvalitet af frugt og grønt samt regler om mærkning, herunder mærkning med oprindelsesland.
Mærkning med oprindelsesland
Friske frugter og grøntsager omfattet af handelsnormerne, både den generelle norm og de specifikke normer, skal være mærket med oprindelsesland, dvs. landet, hvor produkterne er dyrket.
Holdbarhed af frisk frugt og grønt
Frisk frugt og grønt, herunder kartofler, som ikke er skrællet, snittet eller lignende, er undtaget fra kravet om angivelse af holdbarhed.
Den generelle handelsnorm
Friske frugter og grøntsager, der markedsføres, skal være:
- sunde; produkter, der er angrebet af råd eller er forringet i en sådan grad, at de er uegnede til konsum, udelukkes
- rene, praktisk taget fri for synlige fremmedlegemer
- praktisk taget fri for skader forårsaget af skadegørere, der påvirker kødet
- fri for unormal ydre fugtighed
- fri for fremmed lugt og/eller smag
Produkternes tilstand skal være således, at de kan:
- tåle transport og håndtering
- ankomme til bestemmelsesstedet i tilfredsstillende stand
Disse krav svarer til mindste kravene i de specifikke handelsnormer.
Særlige handelsnormer
Der er fastsat særlige handelsnormer for æbler, citrusfrugter, kiwifrugter, hovedsalat, (kruset endivie og bredbladet endivie), ferskner og nektariner, pærer, jordbær, sød peber, spisedruer, tomater, bananer.
De særlige handelsnormer omfatter bestemmelser om:
- kvalitet, herunder mindstekrav og klassificering (“Klasse I”, “Klasse II” samt evt. “Klasse ekstra”)
- størrelsessortering
- tolerancer (der må fx i “Klasse I” maksimalt være 5 % af produkterne, der ikke opfylder kvalitetskravene til Klasse I)
- præsentation
- mærkning
Mærkningskravene i handelsnormerne omfatter:
- navn på pakkevirksomhed eller afsender, evt. i form af en kode
- oprindelsesland
- produktets art
- klasse
- størrelsessortering, for nogle produkter
- sort eller handelstype, for nogle produkter
Mærkningsoplysningerne skal være på alle former for emballage. Hvis produkterne sælges i detailledet uden emballage, skal oplysningerne anføres på et skilt eller lignende i umiddelbar nærhed af produkterne.
Kontrol
Landbrugs- og fiskeristyrelsen er ressortansvarlig for handelsnormer for friske frugter og grønsager.
Kontrolopgaverne deles mellem Landbrugs- og fiskeristyrelsen og Fødevarestyrelsen.
Landbrugs- og fiskeristyrelsen varetager kontrollen med handelsnormerne i forbindelse med import og eksport, samt kontrollen på pakkerier, hvor der samtidig sker produktion af frugt og grønt. Fødevarestyrelsen varetager kontrollen i engrosvirksomheder uden produktion af frugt og grønt samt detailledet. Fødevarestyrelsens kontrol af handelsnormer sker som en del af ordinære kontrolbesøg hos de pågældende virksomheder.
Frugt og grønt - Hygiejne
Hvert år bliver mange forbrugere syge af frugt og grønt, og især af udenlandske grøntsager. Se mere om hygiejne for frugt og grønt på emnesiden frugt og grønt i fødevarevirksomheder.
Andre internationale standarder for frugt og grønt
Gå videre til EU's hjemmeside om frugt og grønt
Gå videre til FN-ECE-standarder for frugt og grønt
Gå videre til Codex Alimentarius for frugt og grønt
Gå videre til OECD for frugt og grønt