Vand
På de varme dage er det ekstra vigtigt at sørge for, at alle dyr har adgang til rigeligt, frisk drikkevand.
Hvis man lader dyrene bade i åer, vandløb eller havet, skal man være opmærksom på, at der under visse vejrforhold kan samles blågrønne alger i så store mængder, at det kan være giftigt for både dyr og mennesker.
Skygge
Både mennesker og dyr skal helst kunne undgå den skarpe sol, specielt midt på dagen. For hundeejerne kan det være en god idé at lægge gåturene tidligt om morgenen og sent om eftermiddagen.
Dyrene på marken bør også have adgang til beskyttelse mod solen – det kan enten være under et halvtag, et træ eller i et læskur.
Det samme gælder smådyr som kaniner eller marsvin, hvis de går ude. Her kan et halvtag på løbegården give dem mulighed for at komme i skygge.
Efterlad ikke dyr i bilen
Man bør aldrig efterlade dyr i bilen, hvis det er varmere end 20 grader. I solen kan det hurtigt blive over 80 grader i bilen, og det kan være dødbringende for et kæledyr. Hvis du alligevel er nødt til at lade et dyr stå i din bil, kan du tage forskellige forholdsregler:
- Sørg for, at bilen står i skyggen. Vær opmærksom på, at solen flytter sig, så du skal finde et sted, hvor bilen vil være i skyggen hele den periode, du er væk.
- Stil en skål med frisk vand i bilen.
- Hav mindst to vinduer åbne, så der er gennemtræk.
- Læg en seddel i forruden med dit mobiltelefonnummer, så folk kan kontakte dig, hvis der opstår problemer.
Kolde bade
For nogle dyr kan det være rigtig behageligt at få et koldt bad på de varme dage. Heste, køer eller grise kan man køle ned med overbrusning, mens hunde kan have stor glæde af et soppe- eller havebassin.
Pas på poterne
I sommersolen kan asfalten være hård mod hundepoterne. Den kan faktisk blive så varm, at hunden brænder sig, når den går på asfalten.
Undgå at gå tur med hunden midt på dagen og sørg specielt for at undgå mørk og nylagt asfalt.
Vær opmærksom
Mange dyr vil være mindre aktive og spise mindre i de varme timer. Det er dog vigtigt, at du holder øje med symptomer, der kunne tyde på hedeslag eller andre alvorlige problemer.
Det kan være:
- Hyperventilering.
- Slinger eller usikker gang.
- Opkast eller diarré.
- Afmattelse eller nedstemthed.
- Kramper eller kollaps.
- Hvis dit dyr udviser usædvanlig eller bekymrende adfærd, skal du kontakte din dyrlæge snarest muligt.